Annons

Vårdval gav fler missbrukare hjälp

Skåne Fler fick behandling när vårdval för läkemedelsbehandling för missbrukare genomfördes i Skåne 2014.
Publicerad 26 januari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Laro, läkemedelsassisterad rehabilitering av opiatberoende, är en livslång behandling av missbrukare, med målet att bli kvitt beroendet i patientens egen takt.

För två år sedan införde den dåvarande femklövern i Region Skåne vårdval för Laro.

Annons

Nu har vårdvalet utvärderats och det visar att utbudet av vårdgivare har fördubblats och att antalet patienter med regelbunden behandling har ökat med 33 procent till 1 277 stycken.

– Köer och väntetider har försvunnit. Tidigare var den genomsnittliga kötiden 18 veckor. Även patienter med komplicerad psykiatrisk samsjuklighet verkar ha gynnats av den ökade tillgängligheten, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).

Laro är ett fyraårigt projekt och en del i regionens satsning på vård för missbrukare.

– Sprutbytet och läkemedelsbehandling av opiatberoende över 20 år räddar liv. Region Skåne ska även erbjuda Naloxon, som är ett sprej som motverkar överdos hos heroinister, kommenterar Anders Åkesson som efterlyser en mindre stigmatiserad vård av missbrukare.

– Vi ska ha vård och inte repression. Laro är en metod.

På fredag ska hälso- och sjukvårdsnämnden ta ställning till förslaget att fortsätta Laro och följa effekterna av modellen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons