Lasse Runemyr och Vinslövs HK hoppas på handbollsfest i Qpoolen på lördag – då VHK, Hässleholms HF och Bjärnums HK vill se framtidens spelare på läktarna. Foto: Marika Höghäll

Klubbarna på offensiven

På lördag spelas det allsvensk handboll i Qpoolen när kontraktsjagande Vinslövs HK tar emot Warta.
Samtidigt passar kommunens tre handbollsklubbar på att ragga nya spelare till sina ungdomslag.

– Vi vill gärna sprida handbollen och där borde sitta folk ute i stugorna i Hässleholm, Tyringe, Hästveda och Sösdala som är intresserade, tror Lasse Runemyr som är utbildnings- och rekryteringsansvarig Vinslövs HK:s ungdomssektion.

Lite i skymundan av herrlagets historiska allsvenska debutsäsong gör Vinslövs HK den största satsningen någonsin på ungdomssidan i form av ett utbildningsprojekt. Klubben satsar ett sexsiffrigt belopp på ett treårigt projektet som är tänkt att resultera i att samtliga tränare i ungdomslagen ska vara utbildade för den åldersgrupp de tränar.

Hur har ni fått ihop satsningen ekonomiskt?
– I stort sett finansierar vi den genom välvilliga sponsorer, säger Lasse Runemyr.

Avancemanget till allsvenskan har gett ringar på vattnet.
– Intresset sköt i höjden när vi gick upp i allsvenskan. En sådan här satsning har vi aldrig gjort tidigare för vi har inte haft förutsättningarna. Det har funnits folk som har kritiserat satsningen mot allsvenskan eftersom de vet att ett elitlag kostar mycket pengar men när man ser vad vi får tillbaka i kärnverksamheten, i ungdomsverksamheten, är det helt klart värt det.

VHK har 13 grupper i träning plus två handbollsskolor.
– Ungdomsverksamheten är bra men den kan bli ännu bättre. Vårt mål är att alla, någon gång i sitt liv, ska prova på handboll. Sedan är inte handboll för alla men vi vill gärna att så många som möjligt ska få chansen att prova.
Som ett led i satsningen vill Vinslövs HK locka fler barn och ungdomar till handbollen. Därför söker klubben samarbeten åt olika håll. Dels med klubbarna i Kristianstad och Östra Göinge men givetvis också med klubbarna i Hässleholms kommun – Hässleholms HF och Bjärnums HK.
– Vi har alltid haft bra kontakt med Hässleholm och Bjärnum men vi har aldrig tidigare gjort något gemensamt.
För 40 år sedan fanns det sju handbollsklubbar i Hässleholms kommun. I dag är den siffran tre.
– Vår tro är att det finns ett handbollsintresse även i de orter som inte själva har någon aktiv förening, till exempel Hästveda, Sösdala och Tyringe.
Lasse Runemyr har inga problem att prata sig varm för handbollen.
– Det är en billig sport. Den kräver bara gympakläder, handduk, vattenflaska – och sen är man igång. Det borde göra handbollen attraktiv.

I många sporter anses det vara ”för sent” att börja när man är 10–11 år. Hur är det i handboll?
– Jag kan dra en parallell. Vi har en tjej som spelade division ett-handboll med oss för ett par år sedan. Hon började med handboll när hon var 14 och när hon var 16 spelade hon i Skånelaget. I många klubbar försöker man också hitta motionsverksamhet för lite äldre ungdomar så att man kan ha det som fritidsintresse och hålla på till man är 40. RF:s folkhälsomål är ju att så många som möjligt ska röra på sig så länge som möjligt – och det ska inte föraktas.

Fakta
På lördag spelas den allsvenska matchen Vinslövs HK–Warta i Qpoolen klockan 16.00.
Kommunens tre handbollsföreningar, Vinslövs HK, Hässleholms HF och Bjärnums HK, genomför i samband med matchen en gemensam rekryteringskampanj. Före och efter matchen kommer representanter för klubbarna att finnas tillgängliga i foajén för att informera intresserade barn och föräldrar.
Klubbarna kommer också att ha ett gemensamt inspring med ungdomslag från VHK, HHF och BHK.

×