Storregion ett allvarligt ”rykte”

Skåne Skåne och Blekinge kan bli en ny region. Det ryktet cirkulerar bland riksdagsmän och i regionen när regeringens utredare snart ska presentera en ny ”regionkarta”.

– Enligt våra källor i riksdagen så förelår regeringens utredare i indelningskommissionen att Skåne och Blekinge bildar en ny storregion, säger regionrådet i opposition Carl-Johan Sonessons (M).
Allianspartiernas högsta ledningar i Skåne har tagit ryktet på allvar och så sent om i tisdags tog gruppledarena ställning för ett nej.
– Vi vill hellre ha kvar Region Skåne som det är. Vi har redan problem som vi måste lösa. Flera mindre landsting har högre kapacitet, vilket talar mot att skapa större regioner, säger Carl- Johan Sonesson.

Under flera år diskuterades sammanslagning av landsdting i Sverige till större regioner. Region Syd skulle omfatta Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Men en majoritet i Region skåne var emot sammanslagningen och frågan avfördes. från dagordningen.
När den nya rödgröna regeringen tillträdde 2014 tillsatte civilminister Ardalan Shekarabi (S) en ny utredning om ny regionindelning. Den här gången är det regeringen och riksdagen som tar beslutet. Regionfullmäktige blir rådgivande. Indelningen ska påbörjas 2019.

Regionrådet Märta Stenevi (MP) ingår i den skånska referensgruppen med Henrik Fritzon (S) och Birgitta Södertun (KD) som på onsdag nästa vecka utredarna för att delge sina synpunkter på regionens framtid.
– Vi vet att det ryktas om en sammanslagning med Blekinge. Styret har ingen samlad bild. Våra partier tar ställning var för sig. Jag tycker frågeställningen bör vara hur vårt regionala uppdrag ska se ut. det är det vi bör utgå från.
Regionrådet Patrik Jönsson (SD) säger nej.
– Skåne är stort nog. Det får inte bli för lång mellan politiker och folket.
Politiskt har en utvidgning inget stöd i Skåne.

Dagens fråga

Är du allergisk mot pollen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×