Annons

Fel med ål­ders­gräns i so­cia­la me­di­er

Opinion Det ryk­ta­des att Sverige ville in­fö­ra den hög­re ål­ders­gräns på 16 år för kon­to i so­cia­la me­di­er som EU:s in­stan­ser rös­tat ige­nom.
Opinion • Publicerad 31 januari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det ryk­ta­des att Sverige ville in­fö­ra den hög­re ål­ders­gräns på 16 år för kon­to i so­cia­la me­di­er som EU:s in­stan­ser rös­tat ige­nom. Bland an­nat sa­des Mil­jö­par­ti­et vil­ja ver­ka för den hög­re ål­ders­grän­sen. Det är där­för väl­kom­met be­sked att det tvärt­om blev den läg­sta möj­li­ga ål­ders­grän­sen, 13 år, som man kom­mer att ver­ka för. Det är en dålig idé med åldersgräns överhuvudtaget. Men 13 är i alla fall något bättre än 16.

Den hu­vud­sak­li­ga in­vänd­ning­en mot hög ål­ders­gräns är att det kan för­svå­ra brotts­ut­red­ning. Unga män­ni­skor lju­ger om ål­der och namn i so­cia­la me­di­er av oli­ka skäl, bland annat för att kun­na del­ta i ”vux­na­re” sam­man­hang. Om man i lag för­bju­der det in­ne­bär det inte att de kom­mer att slu­ta, utan att de kom­mer att göra det på ett an­nat sätt. Kan­ske kom­mer en 14-år­ing att skri­va 18 år på sin Facebooksida. Om de sen ut­sätts för brott av ty­pen grooming el­ler and­ra sex­brott mot barn kan gär­nings­man­nen häv­da att hen trott att bar­net var äld­re ef­ter­som det stod så på pro­fi­len.

Den lägre gränsen löser inte problemet. Man mås­te vara med­ve­ten om att det ändå kom­mer att döl­ja sig nio- el­ler tio­år­ing­ar bak­om pro­fi­ler som häv­dar sig vara 13. För­hopp­nings­vis för­står för­äld­rar till så unga per­so­ner att de mås­te pra­ta med bar­net om sä­ker när­va­ro i so­cia­la me­di­er. Det är dock mer över­skåd­ligt än om fler unga skul­le bluf­fa med att de var över sex­ton år gam­la.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons