Annons

Varnar för livsfarlig bäddvärmare

HÄSSLEHOLM Lukten är obeskrivlig. Lägenheten obeboelig för obestämd tid framöver.
Hässleholm • Publicerad 1 februari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Hässleholmskvinnan, som skulle värma upp sig säng, innan hon gick och lade sig, fick en obehaglig överraskning.

Det var kallt och för att värma upp bädden placerade hon bäddvärmaren under täcket.

Annons

Efter ett tag började kvinnan känna röklukt. När hon kom in i sovrummet rök det kraftigt från sängen och när hon lyfte på täcket upptäcktes att bäddmadrassen var på god väg att fatta eld.

Kvinnan hade sinnesnärvaro nog att snabbt släcka elden, men skadorna blev trots det stora.

På grund av den kraftiga röken blev lägenheten omöjlig att bo kvar i, innan den har sanerats från röken.

Nu vill hon varna andra.

– Ingen kunde ju ana att något sådant här skulle kunna inträffa, säger kvinnans mamma, som tog kontakt med Norra Skåne, för att varna andra och att ta det försiktigt med bäddvärmare.

– Den var ju C-märkt och helt utan skador. Vi har ingen aning om varför den började glöda. Kanske isoleringen mellan trådarna i madrassen var slitna, vi vet inte.

– Vi är ju glada att det gick som det gjorde. Att ingen människa kom till skada.

Björn Schröder, som arbetar på Schröder Skadeteknik AB, vilka har fått i uppdrag att sanera lägenheten, säger att skador av det här slaget kan vara svåra att få bukt med.

– Det syns inget i lägenheten, men det luktar fruktansvärt. Vi använder en så kallad ozongenerator för att rena luften. Samtidigt måste precis allt i lägenheten tvättas.

– Kanske hon kan flytta tillbaka till lägenheten i slutet av veckan. Men det är svårt att lova något.

Annons

Per Vallbo, skadechef på Länsförsäkringar, säger att kunden alltid har rätt till ersättning i sådana här fall.

– Generellt sett, jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet, så fastställs förstås orsaken till bränderna. Skulle branden ha uppstått beroende på någon slags felaktig produkt så driver vi krav mot leverantören. Kunden ska alltid vara skyddad.

Olyckshändelsen i Hässleholm är dessvärre inte ovanlig.

Samma typ av bränder har inträffat på flera platser, bland annat i Enköpingstrakten.

Räddningstjänsten i Enköping- Håbo gjorde 2012 en olycksutredning, i samband med en brand, orsakad av bäddvärmare också den av märket Hugin.

Brandorsak: Tekniskt fel orsakat av icke ålderbeständigt utförande. I rapporten kan man bland annat läsa vikten av att informera omsorgens personal om risker vid användandet av just bäddmadrasser.

För några år sedan gick räddningstjänsten i Södertörn ut med en varning sedan flera bränder med bäddvärmare som brandorsak hade inträffat.

De uppmanade särskilt att se till att aktuella bäddvärmare inte var för gamla.

När bäddvärmare blir för gamla börjat materialet inuti dem att flytta sig, vilket kan orsaka överhettning.

bild 1/2
Bäddvärmaren började glöda. Sängen blev förstörd och lägenheten måste utrymmas. ”Aldrig mer en bäddvärmare”, säger den smått chockade lägenhetsinnehavaren. Foto/Privat
Bäddvärmaren började glöda. Sängen blev förstörd och lägenheten måste utrymmas. ”Aldrig mer en bäddvärmare”, säger den smått chockade lägenhetsinnehavaren. Foto/Privat
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons