Annons

Röingebor i kläm i fiberkriget

Hässleholm • Publicerad 2 februari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

- Vi sitter med skägget i brevlådan kan man säga, säger Sune Sylegård på Skyttegatan.

Han liksom de allra flesta som bor på Skyttegatan, Domarvägen, Backstigen med flera gator i området, skrev på avtal om bredband med företaget Svenska Fibernät i somras.

Annons

Problemet är dock att bolaget inte har något markavtal med kommunen och därmed får de heller inte något tillstånd att gräva ner fiberkabeln.

Kommunen ska genomföra projektet i egen regi och sluter därför inga nya markavtal med nya aktörer. (Företag som redan har avtal fär däremot gräva och lägga ner fiber.)

Kommunens inställning har lett till att bolaget vänt sig till konkurrensverket, där ärendet ligger för prövning.

- Jag har ett 24 månaders avtal med Svenska Fibernät och att bryta det innan rättsprocessen är färdig kostar 10 000 kronor. Förlorar Svenska Fibernäst upphör dock avtalet att gälla, förklarar Sune.

Samtidigt håller kommunen på att gräva för det kommunala fiberprojektet i området.

Det innebär att de boende kan se hur fiberkabel grävs ner samtidigt som de sitter fast i avtal och inte kan ansluta sig.

Såvida man inte är villig att betala 10 000 kronor för att bryta avtalet.

- Skulle Svenska Fibernät förlora, och vi ansluta oss till kommunens nät får vi betala 7 000-8 000 kronor mer i eftersanaslutning, hur vi än gör blir det dyrare, konstaterar Sune.

Han är kritisk till kommunens agerande.

Sune berättar att kommunen kallade till informationsmöte en tid efter fullmäktige den 25 maj beslutat att kommunen ska ordna ett fibernät i egen regi.

Annons

- Det var ett dåligt möte där vi inte fick veta någonting. Jag fick känslan av att de inte riktigt visste vad de sysslade med, berättar Sune.

Det visste däremot Svenska Fibernät som snabbt var ute och knackade på varenda dörr i området.

Försäljningen var lyckosam, idag finns företagets skylt vid vart och vartannat hus i området.

- De lovade att det skulle räcka med att 30 procent av hushållen anslöt sig för att de skulle börja gräva. Kommunen talade om 70 procent, berättar Sune.

Känner du dig inte lurad?

- Jag kan inte se att Svenska Fibernät gjort något fel.

Nämnde de inte att de saknade grävtillstånd?

- Nej men när frågan blev aktuell sade företaget att man inte blivit stoppade i någon annan kommun och att man har laglig rätt att gräva, förklarar Sune Sylegård.

För egen del avvaktar han och hustrun Ingrid.

- Vi väntar och ser, vi är inte beroende av bredband via fiber, förklarar han.

Annons

Att göra någon anmälan av Svenska Fibernät är inte akutellt för Sunes del.

Det har däremot en anna hässleholmare gjort.

En 35-åring har vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden och anmält att bolaget slutit avtal med kunder utan att ha de tillstånd som behövs.

Kommunens IT-strateg Ann Andersson påpekar att hur mycket efteranslutning ska kosta inte är bestämt.

Hon berättar också att flera i området med avtal med Svenska Fibernät nu skrivit på med kommunen i alla fall.

- Det vi kan göra är att hänvisa människor till konsumentombudsmannen och allmänna reklamationsnämnden, vi kan inte gå in och häva någons avtal, resonerar hon.

Hon säger också att man håller Röinge öppet för anmälningar så länge det är möjligt, men att det snart måste bestämmas en sistadag för anmälan.

- Men först måste jag ha en summa för vad efteranslutningen ska kosta, vilket är en politisk fråga. Jag hoppas att jag kan ha den summan fortast möjligt, förklarar hon.

Med start på onsdag får de första 50-60 hushållen på Östervärn/Röinge sitt fiberbredband installerat.

bild 1/3
Förberett för att lägga ner fiberkabel. Men det har Sune Sylegård ingen glädje av, eftersom han sitter fast i ett avtal som kostar 10 000 kronor att bryta.
Sune Sylegård är en av de  som sitter fast i avtal med Svenska Fibernät som bundit upp kunder och som driver rättsprocess mot kommunen. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON
Det var många hushåll som i somras skrev på när Svenska Fibernät var ute och värvade. Idag vet ingen när de får fiberbredband och av vem.  - Hur vi än gör kostar det oss pengar, konstaterar Sune Sylegård. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON
Förberett för att lägga ner fiberkabel. Men det har Sune Sylegård ingen glädje av, eftersom han sitter fast i ett avtal som kostar 10 000 kronor att bryta.
Sune Sylegård är en av de  som sitter fast i avtal med Svenska Fibernät som bundit upp kunder och som driver rättsprocess mot kommunen. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons