Annons

Nu stundar vabruari

Publicerad 3 februari 2016 • Uppdaterad 15 december 2021

Det är ingen tillfällighet att februari i småbarnsföräldrakretsar har blivit känd som vabruari. VAB som brukar användas som förkortning för vård av barn är något som föräldern anmäler till Försäkringskassan som sen delar ut en så kallad tillfällig föräldrapenning för att föräldern ska kunna vara hemma och ta hand om det sjuka barnet. Hos Försäkringskassan antalet ansökningar alltid högst under februari

Annons

Anledningen är de olika säsongsinfluenserna som kommer och går framförallt under de kalla årstiderna.

Förra året ansökte skånska föräldrar om ersättning för 72 642 dagar under februaris 28 dagar – det är en ökning jämfört med 2014 då 69 252 sjukdagar rapporterades in. Totalt i Sverige betalar man varje år ut cirka 6,5 miljarder kronor till vabbande föräldrar.

För Försäkringskassans del innebär februari också att arbetssituationen för handläggarna blir ansträngd. Alla föräldrar ska ha fått sin ersättning inom 30 dagar.

Johanna Ravhed
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons