Annons

Arv hjälper förening med nytt spinnneritak

OSBY Gunnar Persson var innan bortgången förra året en aktiv medlem i Osby hembygdsförening. Nu har föreningen ärvt hela hans kvarlåtenskap – och kan därmed genomföra den kostsamma och ytterst nödvändiga takomläggningen på Spinneriet i Strömsborg.
Osby • Publicerad 5 februari 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Gunnar Persson (längst till höger) höll i uppskattade guidningar i hembygdsföreningens regi. Denna bild är tagen 2012 i samband med en guidad vandring vid  Gyllskulla, Angshult och V Svenstorp. Foto: Privat
Gunnar Persson (längst till höger) höll i uppskattade guidningar i hembygdsföreningens regi. Denna bild är tagen 2012 i samband med en guidad vandring vid Gyllskulla, Angshult och V Svenstorp. Foto: Privat

När hembygdsföreningen strax innan nyår fick reda på vad som stod i Gunnar Perssons testamente kom det som en stor överraskning.

– Det var en ansenlig summa han hade testamenterat till oss, hela hans kvarlåtenskap i form av pengar, säger hembygdsföreningens ordförande Lars-Åke Ljungdahl.

Annons

Exakt hur mycket pengar det handlar om vill han inte avslöja, men det rör sig om långt mer än 100 000 kronor. En stor summa för en liten förening med begränsade ekonomiska medel.

Pengarna kommer att användas till ett angeläget projekt – att lägga nytt tak på spinneriet i Strömsborg, en av de byggnader som finns i föreningens ägo.

– Det kommer att bli en rejäl grundplåt. I bästa fall betalar det alltihop.

Takomläggningen är nödvändig. Idag har spinneriet ett eternittak som lades efter en brand i början på 1940-talet. Men det börjar att vittra sönder. Utan arvet hade hembygdsföreningen fått försöka att söka pengar från till exempel Allmänna arvsfonden.

– Men det finns inga garantier för att vi skulle fått pengar. När vi sökte för att restaurera ett vattenhjul fick vi inget. Då räddades vi av en privat donator som gick in med 200 000 kronor.

Gunnar Persson var en mångårig medlem i hembygdsföreningen. Han föddes i trakterna av Svenstorp öster om Osby. Det var också där han levde. Under en stor del av sitt yrkesliv arbetade han på ett sågverk i Marklunda. När det lade ner blev han snickare och det hantverket fortsatte han att utöva långt efter pensionsåldern.

Lars-Åke Ljungdahl beskriver honom som en av föreningens allra kunnigaste medlemmar.

– Han var väldigt intressant att lyssna på, speciellt då han berättade om det område där han växte upp.

Då och då höll han i guidningar på temat ”Lär känna din hembygd” i föreningens regi.

Föreningen har även tidigare fått ärva. Edvin Andersson donerade sin smedja vid Smitts backe samt kvarlåtenskap i form av pengar till föreningen.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons