Annons

Kommunen vill köpa privat fiberföretag

hässleholm En stärkt position för kommunen som ägare av fibernätet samt en snabbare anslutning.Det är, enligt kommunchef Bengt-Arne Persson, två av fördelarna om kommunen köper fiberföretaget Hessleholm Network.
Hässleholm • Publicerad 5 februari 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Kommunchef Beng-Arne Persson och IT-strateg Ann Andersson har diskuterat övertagande av Mathias Berglunds företag Hessleholm Network.
Foto: Hans Bryngelson
Kommunchef Beng-Arne Persson och IT-strateg Ann Andersson har diskuterat övertagande av Mathias Berglunds företag Hessleholm Network. Foto: Hans Bryngelson

– Det ger kommunen bra möjligheter att fortsätta sin fiberutbyggnad samtidigt som mina kunder ges ett större utbud, säger Mathias Berglund som äger Hessleholm Network och menar att det är till gagn för kommunens invånare med en stor part, kommunen, som tar över fiberutbyggnaden i kommunen.

Diskussioner har förts mellan bolaget och kommunchef Bengt-Arne Persson sedan slutet av förra året, efter att Mathias Berglund avviserat att han var intresserad av att sälja sitt bolag.

Annons

Mathias Berglund medger att han fått flera bud från andra parter som velat köpa hans fiberföretag. Men för Mathias känns det naturligt att det är kommunen som tar över. Han har valt att sälja till kommuninvånarna och inte bara tänka på pengarna, som han uttrycker det.

– Vi ser vikten av att kommunen ansvarar för fiberinfrastrukturen liksom för vägar, fjärrvärme, vatten och avloppsledningar, menar kommunchef Bengt-Arne Persson som har informerat alla partiers gruppledare om diskussionerna som varit mellan honom och Hessleholm Network.

Nu är förhoppningarna att partierna inom kort ska ta ställning till förslaget, principerna, att låta kommunen överta fiberföretaget. Ett avtal och en beräkning av företagets värde ska tas fram av oberoende advokater och en preliminär köpesumma ska presenteras för partierna när de så önskar.

– I bästa fall ska ett beslut om köp av företaget kunna tas i fullmäktige i april, förklarar kommunchefen.

Enligt IT-strateg Ann Andersson finns flera fördelar med att kommunen övertar Hessleholm Network.

Kommunens position som nätägare blir tydligare. De områden som redan har nät från Hessleholm Network kan bli förtätade och hastigheten att koppla upp nya områden ökar.

– Vi slipper också betala hyra för de uppkopplingar som kommunen redan har via Hessleholm Network till ett flertal skolor, som också kan få ett bredare utbud av tjänster, tillägger hon.

På fråga om Konkurrensverkets granskning, att kommunen säger nej till andra aktörer att gräva och lägga ner fiber, varit uppe i diskussionen, säger kommunchefen att den inte har någon koppling till förslaget att förvärva Hessleholm Network.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons