Annons

Matsalen på HTS byggs om

HÄSSLEHOLM Nu är det slut med slammer, trängsel och väntan i matsalen på Hässleholms största gymnasieskola. Efter många års velande har ombyggnationen satt igång och om ett år ska en totalrenoverad matsal stå klar.
Hässleholm • Publicerad 5 februari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Tills vidare har ätandet fått flytta in i aulan. Varje dag levereras 850 portioner mat med buss från köken på Jacobsskolan, Linnéskolan och Läredaskolan.

– Vi var lite fundersamma över hur det skulle bli att äta i aulan, men det fungerar fantastiskt. Det är nästan fler som äter där i dag jämfört med tidigare i matsalen, konstaterar Peter Gruvander, samordnare på HTS.

Annons

Engångsartiklar gör förstås sitt till för att minska ljudnivån.

– Kanske inte speciellt miljövänligt men vi sorterar åtminstone ordentligt, fortsätter Gruvander.

De stora nationella proven har fått flytta till Linnéskolan och delar av kökspersonalen hjälper tillfälligt till i andra kök.

Den tidigare matsalen som dömts ut av arbetsmiljömässiga skäl för både elever och personal är nu invändigt jämnad med marken. Den före detta danssalen och ett förrådsutrymme ska framöver tas i anspråk och bli matsal, och den före detta matsalen bli servering och kök.

– För eleverna var det väldigt högljutt och trångt. Vi fick fruktansvärt långa köer. Nu får vi fler serveringslinjer och det är väldigt efterlängtat, säger Linda Sigeback, som är servicechef och ansvarig för köket.

– Arbetsmässigt var det tungrott och nedslitet. Man saknade personalutrymmen vilket man får nu. Köket blir fullt utrustat, modernt och fräscht.

Den tidigare diskussionen om att bygga en helt ny, gemensam matsal mellan HTS och Jacobsskolan dog snabbt ut.

– Man tyckte väl inte att det vore så lämpligt att eleverna skulle gå i ett lämmeltåg över Stobygatan, berättar Bertil Lucchesi på tekniska förvaltningen.

Matsalens yttermått blir desamma. Invändigt delas den upp i några mindre enheter för att ge lugn och ro åt elever med särskilda behov.

Budgeten ligger på 22-23 miljoner.

Annons

Dessutom sker flera andra ombyggnationer av skolan parallellt, för ungefär lika många miljoner.

– År 2016 är året då det händer jättemycket vad gäller ombyggnation på HTS, säger Peter Gruvander.

Han tar på sig skyddshjälmen och kliver in genom dörrarna till vad han benämner som ”skelettet”. Med en visionärs blick ser han på röran som från och med nästa årsskifte ska ge plats åt 325 sittande, mot tidigare runt 270.

– Jätteroligt att det man pratat så länge om händer nu. Det här blir fantastiskt! Det kommer verkligen att bli ett lyft för skolan, säger han förtjust.

bild 1/5
Linda Sigeback, HTS byggs om.
Äntligen. Diskussionerna om en ombyggnation har pågått i flera år. Foto: Kristina Höjendal
Så här ska det se ut när allt är klart, om ett år. Även utemiljön ska förändras.Foto: Kristina Höjendal
eter Gruvander, HTS-samordnare.
Den före detta danssalen byggs nu om för att kunna fungera som matsal åt eleverna. 325 personer ska kunna äta samtidigt, i en lokal som blir åtskild från servering och kök i syfte att minska ljudnivån, berättar Peter Gruvander.Foto: Kristina Höjendal
Linda Sigeback, HTS byggs om.
Äntligen. Diskussionerna om en ombyggnation har pågått i flera år. Foto: Kristina Höjendal
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons