Annons

Melodifestival med hög puls

Melodifestivalen Det är andra gången hon är med i Melodifestivalen, men Pernilla Andersson har inte vant sig vid ”karusellen”, som hon kallar det.– Jag fick jättepuls när jag kom upp på scenen första gången, en nervositet jag inte känt på flera år, säger hon.
Publicerad 6 februari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är andra gången hon är med i Melodifestivalen, men Pernilla Andersson har inte vant sig vid ”karusellen”, som hon kallar det.

– Jag fick jättepuls när jag kom upp på scenen första gången, en nervositet jag inte känt på flera år, säger hon.

Annons

Som singer-songwriter är hon van att möta publiken i mindre lokaler. Men snart kommer arenan att kännas hemtam, tror hon. Hon ser fram emot att få sjunga sin sång för en stor publik, men hon är medveten om att Melodifestivalen är en bubbla för sig.

– Då är det skönt att vara småbarnsmamma och ha perspektiv på saker. Jag tycker det är skönt att ha eget hotellrum, att få sova. Resten är inte så blodigt.

Pernillas bidrag heter Mitt guld och hon har skrivit själv tillsammans med sin gitarrist Fredrik Rönnqvist. Sången handlar om hennes och Dregens son.

– Vi kallade honom för guldklimpen när han var liten. Han var svår att få, och han tog lång tid på sig att komma ut så han är verkligen guld för oss. I dag är han tre år, han växer och blir stor. Sången handlar om allt väl som jag vill honom och min rädsla för att inte räcka till.

”Du är din egen väg och din väg ska lysas av dig” låter en rad ur sången, som också handlar om att ge mod inför framtiden på egna ben.

– Samtidigt som man vill skydda barnet från allt ont och inte ens vill att det ska gråta, så måste ju också barnet få sitt eget liv. Man kan inte skydda dem från allt, fastän man vill. Jag hoppas att jag blir en mamma som också kan låta mitt barn få vara i fred när han behöver det.

Medvetenheten om det där dilemmat räcker nog långt, eller hur?

– Ja, men samtidigt är det inte vi som skriver facit, det är våra barn. Kanske kommer han att säga; ”Du var bort för mycket”, eller ”Du var hemma för mycket”. Jag var ganska hård mot mina föräldrar, men jag kan känna att när man fått barn ser man sina föräldrar på ett nytt vis. Man ser att de gjort sitt bästa i den situationen de var i.

Mitt guld finns med på Pernilla Anderssons nionde studioalbum, Tiggrinnan, som kommer den 28 februari. Bakom sig på scenen har hon tavlan Tiggrinnan som konstnären AK von Malmborg målade just åt henne. Titeln kommer ur orden tigrinna och tiggare.

– Det började med att jag och en kompis satt och drack vin och pratade om att fylla 40. Vid 40, då blir man bitter, och männen skriver en bok. ”Jag ska f-n beställa en tavla, en pompös tavla på mig själv”, sa jag.

Annons

Pernilla träffade konstnären och berättade om var hon befann sig just nu i livet. En tigrinna som är stark med sitt barn, samtidigt med en pappa som är sjuk i alzheimers.

– Ibland är man en tiggare. Jag tigger och ber: ”Kan inte pappa bli frisk”. Det finns saker man inte kan regera över.

Konstnären målade i tre månader och så kom tavlan som nu hänger på Pernillas vardagsrumsvägg och bilden som nu finns bakom henne på scenen.

– För mig är den ett monument. Jag är 40, frånskild småbarnsmamma med en sjuk pappa. Livet drabbar en. Men samtidigt är det fantastiskt att gå upp varje morgon och se tavlan.

Det låter som om du befinner dig i en kreativ flod nu, det kommer väl att märkas på plattan också?

– Ja, så är det. Och jag kommer att åka ut och sjunga de låtarna kväll efter kväll på turné. Kanske i stället för att gå i terapi. Det här är den första skivan jag lyssnat på för att kunna plocka upp mig, trösta mig själv, säger Pernilla Andersson.

Fakta:

Pernilla Anderssons Mellofavoriter

Här är Pernilla Anderssons favoriter i Melodifestivalen genom åren:

Nygammal vals – Svante Thuresson och Lill Lindfors (vann Melodifestivalen 1966 och kom tvåa i ESC)

Sommar’n som aldrig säger nej – Malta (vann Melodifestivalen 1973 och kom på femte plats i ESC)

Keep on walking – Salem Al Fakir (kom tvåa i Melodifestivalen 2010)

Satellit – Ted Gärdestad (vann Melodifestivalen 1979, kom på sjuttonde plats i ESC)

Främling – Carola (vann Melodifestivalen 1983 och kom på tredje plats i ESC)

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons