Annons

”Det är lätt att bli auktionstokig”

Tyringe – Det är lätt att bli lite auktionstokig.Det säger Ingvar Nilsson som sedan år 2000 driver Tyringe Auktionskammare.
Hässleholm • Publicerad 8 februari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ingvar möter upp i auktionshuset på Malmövägen i Tyringe.

På plats finns också hans kollega Kjell Svensson, dottern Cia, barnbarnet Alvin samt Josefine som är barnbarnet Alexanders flickvän (Alexander hade inte tid att vara på plats).

Annons

Ingvar är glad över att hela familjen är delaktiga i hans stora intresse, antikviteter.

För det är mycket arbete med att hålla ett tiotal auktioner om året, bokföra all försäljning, hålla hemsidan uppdaterad och ta emot anbud inför auktioner samt inte minst sortera alla de prylar som han och Kjell hämtar hos exempelvis dödsbon flera gånger i veckan.

– Vi tömmer och hämtar saker i hus, lägenheter och gårdar, inflikar Kjell och berättar att man redan tidigt sorterar bort det som ska till tippen, skänkas till återvinningsföretag för att snyggas upp och säljas eller som ska bli försäljningsobjekt i auktionskammaren.

Ingvar berättar att han, och hans bortgångna fru, ofta var ute på olika auktioner runt om i Skåne och handlade. Det blev många prylar att ställa in i huset de bodde i.

– Jag har alltid varit road av antikviteter, berättar Ingvar.

Idag tar arbetet med den egna auktionskammaren mycket tid, men det är något han gillar.

Under en auktion hinns det med omkring 600 utrop. Det kan vara allt ifrån lådor fyllda med diverse saker till tavlor, möbler och allt man kan tänka sig.

Det mest eftersökta, som Ingvar vet kan ge många bud, finns ofta ute på auktionskammarens hemsida. Här kan intresserade buda i god tid. Omkring tio procent av det som säljs under en auktion har ofta redan budats på.

– Ofta har vi en budgivare med på telefon som kan följa auktionen och bjuda över buden i salen, förklarar Cia och berättar om en liten plåtleksak, en speciell motorcykel, som såldes på det viset för 20 000 kronor.

Så visst finns ett oerhört stort intresse för dessa auktioner. Ingvar berättar att hälften av de som kommer till Tyringe, eller finns med och bjuder på telefon, är stamkunder.

Annons

– Det blir nästan som en stor familj när vi träffas på en auktion, en social träffpunkt med vänner och bekanta, förklarar Cia

Naturligtvis har tv-programmet Antikrundan gett antikhandlare ett rejält uppsving. Så fort ett avsnitt av Antikrundan sänts stiger besökssiffran på Tyringe auktionskammares hemsida. Alla vill vara med och göra ett fynd.

Trenderna skiftar naturligtvis också. Just nu är prylar och möbler från 50- och 60-talen oerhört populära. Det kan vara stringhyllor, teakbänkar eller den där rottingklädda kaffetermosen.

– Att köpa möbler och husgeråd på auktion är ett billigt sätt för ungdomar att ekipera sin nya bostad, menar Ingvar.

När tidningen lämnar Tyringe auktionskammare håller man bäst på att förbereda lördagens auktion.

Allt ska vara märkt och buden som kommit in via nät och telefon ska vara noggrant bokade.

– Sedan är det viktigt att ha en bra auktionsutropare, som både är skämtsam, folklig och snabb, avslutar Ingvar och berättar också att en auktion kan ta uppemot fem timmar och då gäller det också att det finns något att stilla magens knorr för besökarna.

bild 1/5
Varför inte en skål för visitkort? undrar Ingvar och förklarar att den nog inte ska användas som fruktskål.
Foto: Hans Bryngelson
Tyringe auktionskammare: Kjell Svensson, Ingvar Nilsson + Josefin, Alvin och dottern Cia
Kjell visar några av de lådor som säljs styckvis under auktionerna. Det ska gå snabbt och kunderna kan få både det de önskar och lite till.Foto: Hans Bryngelson
Träleksaker från Brio kan bli riktigt dyra om rätt samlare finns på plats.Foto: hans Bryngelson
Cia och Josefin hjälper till både före, under och efter en auktion. Det gäller att hålla reda på pengaflödet och vem som köper vad.Foto: hans bryngelson
Varför inte en skål för visitkort? undrar Ingvar och förklarar att den nog inte ska användas som fruktskål.
Foto: Hans Bryngelson
Tyringe auktionskammare: Kjell Svensson, Ingvar Nilsson + Josefin, Alvin och dottern Cia
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons