Annons

Här kan Wallström bo

LEDARE Självklart skall vårt lands utrikesminister ha en tjänstebostad. Det skall dessutom vara en som ger utrymme för representation.
Opinion • Publicerad 8 februari 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Alla som deltar blir fotograferade med sina skapelser. de här bilderna är från sportlovet.                                 Foto: Stefan Olofson
Alla som deltar blir fotograferade med sina skapelser. de här bilderna är från sportlovet. Foto: Stefan Olofson

Det var en minst sagt besynnerlig debatt som utspelades kring utrikesminister Margot Wallströms bostad. Att hon i likhet med så många andra som får sin arbetsplats i Stockholm använder sig av kontakter finns inte mycket att moralisera över. Det som avslöjades var snarast toppen av ett isberg. Många andra politiker i skilda partier hade några oroliga dagar inför risken att medierna skulle gräva djupare i hur de fått tag i sitt boende.

I dag har riksdagsledamöterna sitt boende ordnat av riksdagen. Det är helt i sin ordning. Riksdagsplatsen är inget jobb utan ett tidsbegränsat förtroendeuppdrag. Desto märkligare är det att inte även regeringens ledamöter har sitt boende ordnat av staten. Det gäller i synnerhet som statsråd har en ännu mer osäker tillvaro än riksdagsledamöterna och kan få avgå med kort varsel.

Annons

Det var direkt pinsamt att det dröjde så länge innan landets statsminister fick en bostad ordnad för sig i Sagerska huset. Därför bör regeringen och riksdagen i samförstånd snabbt ta ett beslut för att också ordna bostadslösningar för övriga statsråd.

Ända in i modern tid fanns det en ordentlig tjänstebostad för landets utrikesminister, i det så kallade Utrikesministerhotellet på Blasieholmen. Den socialdemokratiske utrikesminister Östen Unden var den sista boende i vad som från början var ett palats. Staten äger fortfarande byggnaden, i vilken Musikaliska akademin är inrymd. Regeringen kan förstås ordna nya lokaler för den verksamheten och återställa palatset till bostad och representationsvåning för landets utrikesminister. Det är angeläget eftersom regeringen har rätt dåligt med representationslokaler.

En annan möjlighet är att regeringen tar i anspråk någon av de gamla byggnaderna på Skeppsholmen i Stockholm som förr användes av marinen, men nu hyrs ut som bostäder eller till statliga verksamheter och privata bolag. Då slipper vi skämmas över hur vi behandlar landets utrikesminister.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons