Annons

Ingen straffskärpning för knarkodling

OSBY Åklagaren ville skärpa straffet till fängelse för den man som odlade cannabis i stor skala i ett hus vid Smålandsgränsen. Men hovrätten säger nej.
Osby • Publicerad 8 februari 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
På ovanvåningen av ett hus nära Smålandsgränsen fanns en cannabisodling. Mannen som skötte odlingen dömdes till skyddstillsyn.   Foto: Polisen
På ovanvåningen av ett hus nära Smålandsgränsen fanns en cannabisodling. Mannen som skötte odlingen dömdes till skyddstillsyn. Foto: Polisen

Cannabisodlingen rönte stor uppmärksamhet lokalt när polisen hittade den i stuga nära Smålandsgränsen. Sammanlagt fann man drygt 1,3 kilo cannabis plus en odling med 60-talet plantor och en mängd sticklingar.

Mannen som skötte odlingen har i förhör hela tiden hävdat att han blev tvingad av en grupp kriminella att odla. Det handlade om att betala av en gammal knarkskuld som mannen hade dragit på sig när han var nere i ett missbruk för tiotalet år sedan. Skulden, som var på 20 000 kronor, hade övertagits av andra personer och för att de nya skuldindrivarna skulle vara nöjda och anse den reglerad krävde de att mannen odlade cannabis i ett hyrt hus under ett par års tid. Alternativet hade varit att betala männen 80 000 kronor, pengar som han inte hade.

Annons

I tingsrätten dömdes han enbart för narkotikabrott av normalgraden och straffet blev inte fängelse utan skyddstillsyn i kombination med missbruksvård. Åklagaren överklagade dock till hovrätten och krävde en skärpning av straffet och att brottsrubriceringen ändrades till grovt narkotikabrott.

Men hovrätten går på tingsrättens linje och konstaterar att mannen, enligt egen utsago, haft överordnade som finansierat uppbyggnaden av odlingen. Dessa påståenden om bakgrunden till cannabisodlingen och att mannen inte haft en central roll har åklagaren inte ifrågasatt, skriver hovrätten i sin dom.

Mannen har inte velat berätta vilka de personer som ska ha tvingat honom att odla är.

Han döms också för vapenbrott eftersom han hade två gevär med tillhörande ammunition utan att ha tillstånd till det.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons