Annons

Ombyggnad går före robot i Kristianstad

Hässleholm Politiker vill inte ställa dem mot varandra.
Publicerad 8 februari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Frågan om en eventuell investering i en operationsrobot på centralsjukhuset i Kristianstad väcker stort engagemang.

Prostatacancerföreningen ProVitae trycker stenhårt på politikerna för installation av robot på CSK.

Annons

Läkarna efterlyser en robot för att kunna erbjuda spetskompetens och korta operationsköerna i nordöstra Skåne. Det finns fyra robotar på Skånes universitetssjukhus och en i Helsingborg. Robotar finns även på en del mindre sjukhus i Halland och Småland.

Ombyggnaden av operationsavdelningarna på Hässleholms sjukhus beräknas kosta 280 miljoner. Målet är att sätta spaden i marken någon gång 2017.

En operationsrobot kostar också väldigt mycket pengar.

Sjukvårdsnämnd Kryh kämpade stenhårt för att Hässleholms sjukhus skulle prioriteras i regionens investeringsbudget i år.

När framtidens sjukvårdsgrupp hade gått igenom alla investeringsbehov för länets sjukhus, kom de fram till samma slutsats som Kryh-nämnden. Hässleholm ska prioriteras.

Sedan Maria Nyman Stjärnskog (S) ordförande i distriktsnämnd Kryh vid nämndens senaste sammanträde i januari sa att hon betvivlar att det kommer en robot till CSK har reaktionerna inte låtit vänta på sig från professionen i Kristianstad.

Den borgerliga alliansen fick i höstas igenom att förvaltningschefen skulle utreda behovet av en operationsrobot på CSK.

– Vi fick ingen skriftlig redovisning av uppdraget. Det räcker inte för att vi politiker tillsammans med medborgarna och professionen ska få rätt fakta på bordet. Vi reserverade oss mot att vi inte fick en skriftlig utredning, säger Per Einarsson.

Det är här fröet till den känsliga frågan om investeringen i Hässleholm dyker upp. Blir det en robot i Kristianstad före ombyggnad i Hässleholm?

”Lillebror” är van vid att bli överkörd av ”storebror”.

Annons

Profession och politiker har länge kämpat för att närsjukhuset i göingemetropolen ska moderniseras så att spetskompetensen inom ortopedin kan behållas och utvecklas.

– Regionstyrelsen ville först prioritera ner sjukhuset i investeringsplanen. Men nu finns det med. 1,5 miljon avsattes i år till att utreda projektet. Min förhoppning är att bygget påbörjas nästa år, säger Per Einarsson.

Vad händer med roboten på CSK?

– Det finns också med i investeringsplanen fast längre fram. Förvaltningen har pratat mer för sjukhuset i Hässleholm än för roboten. vi kan inte göra båda sakerna, men de ska heller inte ställas mot varandra.

Maria Nyman Stjärnskog betonar att det inte är Kryhnämnden som beslutar om investeringar.

– Det gör regionstyrelsen. Diskussionen är lite tokig, eftersom det framstår som vi inte vill ha en robot till CSK. Vi har med den på sikt i vår investeringsplan. Men högre upp på investeringslistan finns ombyggnaden i Hässleholm. Gör vi inte det inom fem år får vi lägga ner. Det är skillnad på investeringar i fastigheter och i inventarier.

bild 1/2
Det finns för närvarande ingen personal som kan bemanna en robot i Kristianstad.                                                          Arkivbild
Ortopedens lokaler på sjukhuset i Hässleholm klarar inte så många år till. Nu finns ett beslut som sänder en tydlig signal till regionens styre att jobba på med ärendet.                       Arkivbild
Det finns för närvarande ingen personal som kan bemanna en robot i Kristianstad.                                                          Arkivbild
Ortopedens lokaler på sjukhuset i Hässleholm klarar inte så många år till. Nu finns ett beslut som sänder en tydlig signal till regionens styre att jobba på med ärendet.                       Arkivbild
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons