Assange är sin egen fångvaktare

Opinion

Julian Assange är kvarhållen utan anledning, enligt FN-panelen UNWGAD. Att anklagas för våldtäkt är tydligen inte tillräckligt för att även personer med grandios självbild ska behöva infinna sig till förhör.
Att inte bara Assange själv, utan intelligenta, upplysta människor utan i rättshaveristiska tendenser i övrigt anser att han inte ska bemötas på samma sätt som vem som helst som anklagas för brott är ett mysterium.
Många har från svenskt håll uttryckt förvåning inte vara över panelens synbara övertygelse om Assanges oskuld, utan också över att de anser att han har varit frihetsberövad på felaktiga grunder. Huvudinvändningen är att han inte har varit frihetsberövad, utan självmant bosatt sig på en ambassad i flera år istället för att svara på frågor. Assange är ”frihetsberövad” på samma sätt som ett barn som gömmer sig i en trädkoja för att slippa äta upp spenaten är frihetsberövad. Visst, lämnas trädkojan så riskeras spenat. Men han har klättrat upp i trädet själv och inte knuffats i rumpan av Sverige.
Överåklagare Marianne Ny arbetar med en ny ansökan om att hålla förhör med Assange, vilket är rimligt. Dels för att FN-dokumentet, som av professorn i civilrätt Mårten Schultz kallats ”konstigt och kvasijuridiskt” inte är bindande eller har någon juridisk tyng. Och dels för att det är det som bör ske när någon anklagats för ett brott.

×