Jakob Bondesson debuterade för Rögle i SHL. Foto: JAN RYDÉN/ARKIV

Landslagsdebut för Jakob

Tyringegrabben Jakob Bondesson gör i kväll landslagsdebut då Sverige Team 16 möter Tjeckien i inledningsmatchen i Tranås.
– Det ska bli spännande och kul, säger 15-åringen som till vardags spelar i Rögle.

Det svenska 16-årslandslaget i ishockey samlades redan i tisdags för att träna tillsammans i Stiga Arena i Tranås.
Förutom Tjeckien kommer Sverige i fyrnationsturneringen möta i morgon Finland och på söndag ställs man mot Ryssland.
– Då Team 16 är det allra yngsta landslaget så är det många spelare som förbundskaptenen Magnus Hävelid vill testa, säger Bondesson som berättar att det är 14 nya spelare i truppen från förra matchen.
– Det gäller att prestera på högsta nivå. Så denna vecka är viktig för framtiden.
Jakob är född och uppvuxen i Tyringe. Hans pappa Patrik Bondesson är en av de största profilerna genom tiderna i TSoSS så därför var det naturligt att även sonen började spela ishockey.

I höstas bestämde sig Jakob Bondesson sig för att lämna moderklubben och börja spela för Rögle. Då han går färdigt grundskolan i Tyringe blir det en hel del pendlande.
– Åker bil tre gånger i veckan till Ängelholm medan jag tar tåget till Åstorp och blir hämtad där med bil lika många gånger.
I Rögle spela Jakob i U16 Elit där de för övrigt leder den södra serien före lag som Linköping, Frölunda, HV 71 och Malmö Redhawks.
– Tror det var ett smart val att gå till Rögle då det blir lättare att komma in på hockeygymnasiet, säger Jakob

– Tror inte jag hade kommit lika långt, med bland annat landslagsspel, om jag varit kvar i Tyringe. När man spela i turneringar som Tibro Trophy syns man på ett annat sätt.
Jakob är vänsterback och har sin största styrka i det offensiva spelet. Han gillar att med fart nerifrån egna zonen skrinna sig genom motståndarförsvaret och komma till avslut.
Men jag är medveten om att jag behöver träna det defensiva spelat mer, säger Jakob som strax före jul var tillbaka i Tyrs Hov då hans Rögle mötte Tyringe i DM-finalen.
– Det var lite nervöst. Vi vann enkelt i Ängelholm medan Tyringe var riktigt bra hemma och spelade jämnt mot oss.
Lagen i SHL har under de senaste åren gett många unga spelare chansen. Jakob hoppas förstås att det inte dröjer allt för länge innan det blir hans tur.

– Rögle har aldrig varit rädda att ta upp underåriga i A-laget. Men för att det ska kunna göra det är det så klart jätteviktigt att de håller sig kvar i SHL.
Precis som de flesta unga hockeytalanger vill Jakob i framtiden spela i NHL.
– Det är dit man siktar då man gärna vill leva på att spela hockey.
Favoritlaget i NHL är Washington Capitals medan den spelare som faller mest i smaken är Erik Karlsson som ju är back precis som Jakob.
– Jag gillar hans offensiva spela. Erik gör många poäng för sitt Ottawa och ligger trots att han är back trea i poängligan.
Men att flytta över till Kanada eller USA för att spela collegehockey är inte något Jakob direkt funderar på.
– Jag fokuserar på att gå gymnasiet till hösten. Sedan får vi se hur det blir.

×