Annons

En oväntad unionsförespråkare

Opinion Författaren Susanne Brögger diskuterar sin syn på de nordiska länderna i en intervju med norska Morgenbladet.
Opinion • Publicerad 13 februari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Författaren Susanne Brögger diskuterar sin syn på de nordiska länderna i en intervju med norska Morgenbladet. Hennes dom över Danmark är sträng. Hon menar att hemlandet är fullt av ”fantaster”, alltså personer utan rimlig verklighetsuppfattning. En annorlunda analys än den som brukar göras Sverige.

Susanne Brögger efterlyser också ett närmare samarbete mellan de nordiska länderna. I henne får nordismen en oväntad förespråkare. Att vurma för nordiskt samarbete har inte varit på modet på i alla fall något decennium. Men kanske har den sociala oron fått folk att fundera över nya unioner. Brögger menar bland annat att flyktingmottagandet bör vara ett gemensamt projekt för de nordiska länderna.

Annons

Hon menar också att det är missriktat att kämpa för yttrandefrihet genom att trakassera de som har en viss religion, som islam. Dock har hon ett hyfsat intressant argument för varför. Hon menar att dagstidningar inte ska agitera mot en viss religion, eftersom det inte är rimligt i ett land som har religionsfrihet.

Brögger ser inget värde i yttrandefriheten som sådan, vilket man kan ha invändningar mot. Men kulturpersonligheter har inte alltid en nyanserad bild av politiska frågor. Och varför skulle de ha det? Det är inte deras arbete att vara realpolitiker.

Men att mena att det vore en ”sant politisk” handling att lösa vissa problem gemensamt för de nordiska länderna är ett intressant nordistiskt inspel från vänster.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons