Annons

Fick sitt genombrott i Hylands Hörna

Personligt Fick sitt genombrott i Hylands Hörna
Personligt • Publicerad 13 februari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Sångerskan Inga-Lill Nilsson har avlidit i Lund 73 år gammal.

Hon föddes och växte upp i Jämshög i Blekinge. I tidig skolålder visade hon talanger som sångerska och framträdde vid högtider i skolan, i privata fester och i andra lokala tillställningar. Redan vid 17 års ålder fick hon sitt första jobb som sångerska då hon blev vokalist i Lazze Palms dansorkester. Efter fortsatta engagemang i orkestrar fick hon sitt stora genombrott i Hylands Hörna i början på 1960-talet nästan samtidigt i samma forum som generationskamraten Anni-Frid Lyngstad, en artist som hon påminde om både i repertoar, personlig stil och sceniskt framträdande. I skiftet mellan 1960- och 70-tal nådde hon sina största framgångar. 1968 låg hon sex veckor på Svensktoppen med Vilken underbar värld. Samma år framträdde hon också i den uppmärksammade TV-showen Star dust tillsammans med kompositören och entertainern Hoagy Carmichael. Där hade hon också sällskap framför TV-kameran av Sonya Hedenbratt, Svend Asmussen och trumpetaren Rolf Ericson. Framgången följdes upp med deltagande i en TV-produktion året efter då hon tillsammans med bl a Agnetha Fältskog, Agneta Munter, Sten Nilsson och Björn Ulvaeus hyllade kompositören Jules Sylvains minne. Under första halvan av 1970-talet gjorde hon flera TV-framträdanden, bland annat deltog hon i Melodifestivalens svenska uttagning 1973 med En frusen ros som slutade på nionde plats.

Inga-Lill Nilsson slog igenom i schlagersångerskornas tidevarv. Konkurrensen om populariteten var tät. Men i motsats till Barbro Svensson, Siw Malmkvist, Anita Lindblom, Ann-Louise Hansson och flera av den tidens stjärnor på artisthimlen höll sig Inga-Lill Nilsson företrädesvis till smäktande romantiska ballader och jazziga evergreens. Hurtiga snabba låtar av Stickan Andersson och Thore Skogman var ingenting för henne.

Billy Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons