Nära hälften av de boende på Tostarpsgården bussades på tisdagen iväg till andra dela av landet. Anledningen är att säsongsplatser på Öland försvinner när det börjar bli vår, vilket tvingar fram en rockad. Foto: Kristina Höjendal
De boende sörjde att behöva lämna sina nya vänner. Foto: Kristina Höjendal
Transitboendet på Tostarpsgården ska enbart ta emot familjer. Asylsökande får flytta till andra transitboenden. 16/2 2016. Rayheed Mohammed.
Ahmad Saad Edin spelar basket i Hässleholm och ville inte flytta.
Till Tostarpsgården anlände samma eftermiddag flera barnfamiljer som hittills väntat på besked på Öland.

Flyttkarusell på boende väcker starka känslor

SKYRUP 54 män flyttar ifrån asylboendet på Tostarpsgården och ger plats bland annat åt barnfamiljer från Öland. Det är en flyttkarusell som väcker starka känslor – både hos de boende och hos frivilliga.

Under tisdagen gick minibussar i skytteltrafik till och från Tostarpsgården, beläget vid Finjasjöns kant strax utanför Skyrup. Drygt hälften, 54 av totalt 105 boende, fick då lämna Migrationsverkets asylboende – inte för att de fått uppehållstillstånd och egen bostad utan för att flytta till nya boenden på olika håll i landet.

Anledningen är den nationella bristen på boendeplatser, som förvärras när campingplatser och semesterbyar nu öppnar för säsongen.
– Vi måste flytta ut asylsökande från Öland och gör därför en rockad, förklarar Jonas Stenrell, som är enhetschef för Migrationsverket i Kristianstad.
Eftersom många av dem som idag bor i campingstugor på Öland är familjer har verket beslutat att skapa plats på Tostarpsgården. Det anses enklare att flytta ensamma män härifrån till enstaka lediga platser på andra boenden, än att hitta platser åt sex-sju personer på samma boende.
– Just på Tostarpsgården har det blivit ovanligt många ensamkommande män, eftersom det var framförallt de som kom under hösten och Tostarpsgården öppnade i samma veva, säger Jonas Stenrell.

Bland såväl boende som volontärer från Flyktinghjälpen har dock frustrationen över flytten varit stor.
– Vi har allesammans blivit som en familj här och därför känns det sorgligt att behöva lämna, säger Ahmad Saad Edin.

När ett femtiotal asylsökande i oktober månad anlände till Tostarpsgården uppstod tvärtom häftiga diskussioner då bussen vek av från riksväg 23 och körde allt längre ut i skogen. Omkring 25 personer valde att gå till fots in till Tyringe, men ett par återvände senare. Enligt Tamer Senyüz, som driver boendet, var bakgrunden ett missnöje med läget och standarden.
Sedan dess har enligt syriern Ahmad Saad Edin, som själv bott på Tostarpsgården i fyra månader, vissa älskat platsen och andra tyckt att den legat för långt ifrån en stad.
Rayheed Mohammed från Irak sade sig hellre stanna kvar än att flytta till Hammenhög.
– Det är för litet och för långt ifrån min fotbollsklubb, påpekade han och berättade att han sedan tre månader tillbaka kunnat spela fotboll i Hässleholm, tack vare lokala eldsjälar.

Cia Larsson, som är en av flera volontärer, sörjer att de asylsökande måste flytta och är besviken över att information om flytten gavs bara fyra dagar innan.
– Om de hade gett oss en månads respit hade vi försökt att hitta alternativa boenden i närheten, där människor ville upplåta rum eller byggnader, säger hon.
Tostarpsgården är visserligen ett boende som det inte är tänkt att de asylsökande ska stanna länge på.
– Men vi har lärt känna de här personerna och blivit vänner. Vi hade precis startat undervisning i svenska och bokat en lokal, och så försvinner helt plötsligt alla elever.

Dagens fråga

Brukar du plocka jordgubbar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×