Annons

Fiber för olönsamma

Hässleholm • Publicerad 17 februari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Så argumenterar kommunens advokater i ett svar till konkurrensverket på en rad frågor.

Det är privata aktören Svenska fibernät/IP only och dess branschorganisation som klagat till konkurrensverket, eftersom kommunen inte släpper in andra aktörer i utbyggnaden av bredband via fiber.

Annons

Kommunen pekar på att klagande Svenska fibernät, hade tagit tre gånger så hög anslutningsavgift för de som bor på landsbygden jämför med kommunens avgift på 19 000 kronor.

– Kommunen anser inte det rimligt att Sveriges kommuner förväntas investera i enbart de olönsamma delarna av landet medan externa aktörer investerar i de lönsamma delarna för att kunna vinstmaximera.

Advokaterna svarar på en lång rad frågor ställda av konkurrensverket.

Kommunen är anmäld dit, bland annat för att man beslutat sig för att själv etablera ett fibernät i kommunen och inte ge andra aktörer markavtal och grävtillstånd för att sälja, gräva ner och leverera bredband via fibertråd.

Kommunen hänvisar vidare till beslutet i fullmäktige om fiberetableringen som säger att hela kommunen ska omfattas till samma anslutningsavgift samt att nätet ska vara öppet.

Kommunen hävdar att Svenska fibernät/ IP-Only i möten med kommunen visat att man inte klarar kraven.

– Vid andra projekt som de haft på landsbygden har deras anslutningsavgift legat någonstans mellan

50 000-60 000 kronor, det vill säga cirka tre gånger så hög som kommunens avgift om 19 000 kronor.

Kommunen berättar också att man sedan gammalt har markavtal med flera andra operatörer men att dessa inte är intresserade av att bygga ut fiber i hela Hässleholms kommun.

Det faktum att kommunen nu bestämt att inte ingå nya markavtal är inte är unikt.

Annons

Det beslutade man i Stockholm redan 1995, påpekar advokaterna.

Advokaterna hänvisar också till att både Vellinge och Ljungby kommuner på samma sätt som Hässleholm tagit initiativ till utbyggnad av fiber, till följd av den privata marknadens svala intresse.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons