Annons

Lyftkranar ska rensa romska tiggarlägret

HÄSSLEHOLM Dubbla budskap om vilka romer som kan få hjälp med hemresa.
Hässleholm • Publicerad 20 februari 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Nio övergivna små hus ska lyftas bort, förmodligen med hjälp av lyftkranar. Arkivbild/ Jörgen Johansson
Nio övergivna små hus ska lyftas bort, förmodligen med hjälp av lyftkranar. Arkivbild/ Jörgen Johansson

När det gäller hjälpen till hemresa för de nu avhysta romerna, uppskattningsvis ett tiotal personer, råder oklara uppgifter:

1. En resa hem – inga fler.

Annons

2. Inget beslut som är hugget i sten.

Christer Persson, verksamhetschef för ekonomiskt bistånd, säger att varje människa som vistas i kommunen och söker ekonomiskt bistånd ska prövas enskilt. Detsamma gäller för eventuella hemresor, även för dem som redan har beviljats en hemresa.

– Lagstiftningen är formad så att man inte kan utgå från det som redan har hänt. Det är förhållandena nu som gäller och ska utredas.

När det gäller hemresor för de romska tiggare, som redan har fått en resa hem betald, säger han alltså att inget beslut är fattat som det inte går att ändra på.

Han säger också att det hittills är tre av de romska EU-migranterna som besökt socialförvaltningen för att få hjälp. Och att deras förhållanden ska utredas och bedömas efter förutsättningar här och nu.

Det går stick i stäv med de uppgifter som kommer från en privatperson som besökte socialförvaltningen tillsammans med några av dem som i onsdags vräktes från lägret.

Enligt henne var beskedet, redan i socialförvaltningens reception, ett bestämt nej, när det gäller pengar till mer än en hemresa.

En 19-årig man har fått biljett hem. Han har inte tidigare fått någon hemresa beviljad. Ytterligare en person, en kvinna, väntar på besked.

– En av männen har skadat ögat och får inte vistas i kyla, enligt läkare. Vad händer med honom? undrar privatpersonen.

– De har inga pengar till hemresa och ingenstans att bo.

Annons

Under fredagen lade ansvariga på Göinge Bil AB pannorna i djupa veck för att reda ut hur de lättast ska ta itu med saneringen av Kärråkraområdet där de romska tiggarna har haft sitt läger. Enligt beslut till markägaren, Göinge Bil AB ska där vara tömt senast den 9 mars.

– Det går inte att komma dit med vanliga maskiner. Terrängen är svårtillgänglig. Vi har kontaktat entreprenörer med tillgång till lyftkranar och specialfordon, säger Göinge Bils vd Lennart Green och konstaterar att de nio skjulen inte är vilka hyddor som helst.

– Det handlar faktiskt om en hel liten by med små hus med dörrar och belysning. Vi kommer att lösa det här, även om det blir besvärligt.

Rivningen av lägret påbörjas nästa vecka tror Lennart Green.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons