Bärsärkakvinna döms till vård

OSBY/HÄSSLEHOLM Den 41-åriga kvinna som under tre dagar gick bärsärk i Osby dömdes på måndagen till rättspsykiatrisk vård.

Domen meddelades av en enig tingsrätt och var väntad eftersom kvinnan inför domen hade genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. I utlåtandet slogs det fast att hon led av en allvarlig psykisk störning under händelserna i Osby och att hon har behov av psykisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång. Detta var en helt annan slutsats än vad läkarna kom fram till i den mindre psykundersökning som genomfördes innan rättegången. Där slogs det fast att kvinnan inte led av någon psykisk störning.

Läs också: Polis sköt varningsskott – kvinna gick bärsärk igen

Kvinnan satte skräck i Osby under tre dagar i november förra året. Den 12 november var det nära att hennes handlingar hade slutat i tragedi då hon gick till attack med kniv mot en annan person, inför en stor grupp vittnen. Hon stoppades först efter att polisen avlossat ett varningsskott.
Rätten bedömer denna händelse som försök till mord. Även om hon i efterhand sagt att hon inte hade för avsikt att döda kvinnan så anser rätten att det är bevisat att hon ändå hade sådana avsikter. Rätten menar att hennes agerande den 12 november tydligt visar att hennes mål var att döda kvinnan.

Under den sista rättegångsdagen yrkade försvaret på att 41-åringen skulle dömas till skyddstillsyn i kombination med psykiatrisk vård.
– Hon förstår att hon behöver vård och det tänker hon underkasta sig. Då finns det inget skäl till tvångsvård, sade kvinnans advokat Niclas Larsson.
Åklagaren Eva Norberg yrkade på rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Och så blev det alltså också.
41-åringen ska även betala skadestånd på sammanlagt drygt 75 000 kronor, varav 50 000 kronor till kvinnan hon försökt mörda.

Dagens fråga

Är du allergisk mot pollen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×