Svenska löparstjärnan Aregawi stängs av för dopning

Löparstjärnan Abeba Aregawi stängs av misstänkt för dopning, skriver Svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande. Hon är tills vidare avstängd.
– Det är med bestörtning och med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott, till Sportbladet.

Testet ska vara gjort i Addis Abeba under början av 2016 och Abeba Aregawi är avstängd i väntan på att b-provet analyseras. Skulle det också vara positivt väntar en avstängning.
Vilken substans det handlar om är ännu inte känt.
– Vi tar totalt avstånd från alla former av fusk, doping och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och det här är helt oacceptabelt, säger Olsson

Förutom dopningsanklagelserna utreds Aregawi dessutom av Skatteverket.
Hon redovisade inte några inkomster från vare sig tävlingar eller sponsorer mellan 2011 och 2013 – och tvingas nu betala drygt 11 000 kronor i skattetillägg, skriver Expressen.
Aregawi ska dessutom ha uppgivit till Skatteverket att hon aldrig bott i Sverige, tvärtemot vad hon och hennes man samt hennes klubb Hammarby Friidrott tidigare sagt offentligt.

Nu agerar Stockholmsklubben.
”Styrelsen har beslutat att hantera frågan under ett extra styrelsemöte i början av denna vecka för att gemensamt sätta sig in Abeba-ärendet och dess konsekvenser för vår förening”, skriver ordföranden Ingvar Åström på Hammarbys hemsida.
Svenska friidrottsförbundet har meddelat att de ska ta beslut om Abeba Aregawis framtid senast vid årsmötet den 18 mars.

Abeba Aregawi fick svenskt medborgarskap sommaren 2012. Hon representerade dock Etiopien vid OS 2012.
I december gav Internationella Friidrottsförbundet henne tillstånd att fortsättningsvis representera Sverige.
Redan i mars 2013 tog hon guld på 1 500 meter vid inomhus-EM i Göteborg.
Samma år slog hon svenskt och nordiskt rekord både på 800 och 1 500 meter.
I augusti 2013 i Moskva blev hon världsmästare på 1 500 meter.
2014 vann hon VM-guld inomhus och vid EM senare samma år tog hon silver på samma distans.
Aregawi har haft skadeproblem det senaste året vilket är orsaken till att hon inte blev uttagen i den svenska truppen vid inomhus-VM i Portland den 18-20 mars.
– Min uppgift är att jobba med det idrottsliga och det tänker jag fortsätta med, förklarade förbundskapten Karin Torneklint innan dopningsavslöjandet blev känt.

×