Termometern sökte sig ner till ett par minusgrader under måndagskvällen. Så kallt väder har Josephine Chukwunonye och Ngozi Okobi aldrig tränat i tidigare. Foto: Jörgen Johansson

”Sverige är mycket kallt”

De två första träningspassen på svensk mark är avklarade och Ngozi Okobi och Josephine Chukwunonye ser fram emot att lära känna sina nya lagkamrater.
Men Skottdagen blev en bister första bekantskap med det nya landet för nigerianskorna.
– Sverige är kallt – mycket, mycket kallt, säger Josephine Chukwunonye och försöker gnugga liv i sina stelfrusna fingrar.

Kylan på Österås konstgräsplaner letade sig innanför både underställ och vantar när Ngozi Okobi och Josephine Chukwunonye gjorde sina två första träningspass med Vittsjö GIK på måndagen.
– Jag blev lite överraskad. För jag tänkte kallt, som i 10–15 grader. Men så var det nollgradigt, skrattar Ngozi Okobi.

De behöver inte fundera länge innan de är överens om att de just har upplevt kallaste dagen i livet – hittills.
– Det var inte så här kallt när vi var i Washington, konstaterar de.
De två nigerianska landslagstjejerna kommer närmast från spel i Washington Spirit dit de värvades efter ett framgångsrikt VM.
Bortsett från kylan trivdes duon med ”första dagen på nya jobbet”.
– Det var mycket bra, väldigt trevligt att träffa våra nya lagkamrater och jag är oerhört tacksam över att få spela i det här laget, säger Josephine Chukwunonye som är försvarare.

23-åringen spelar mittback i det nigerianska landslaget.
– Jag är spelskicklig och är mycket fysisk i mitt spel. Jag har snabbheten och tror att jag kommer att ha lätt för att anpassa mig till den svenska ligan, säger Chukwunonye.
22-åriga Ngozi Okobi är en offensiv mittfältare med näsa för målet.
– Jag kommer till Sverige med målet att bli en bättre spelare. Och när jag kommer hem till mina lagkamrater i det nigerianska landslaget vill jag visa att jag har lagt till saker i mitt spel och att jag har utvecklats mycket, säger Okobi och beskriver sina färdigheter:
– Jag är bra med bollen och jag gör mål, sammanfattar hon enkelt.
Målfarligheten visade hon under VM i Kanada i somras när hon gjorde ett och spelade fram till övriga två mål i 3–3-matchen mot Sverige.
– Det var en mycket bra match, en match som jag aldrig kommer att glömma i hela mitt liv.

Du har mött de bästa svenska spelarna så då blir damallsvenskan lätt som en plätt?
– Ja, jag har spelat mot Sverige så jag kan definitivt spela i Sverige, säger Ngozi Okobi med ett brett leende.

De delar en lägenhet i Hässleholm och det blir en omställning för tjejerna att bo i en mindre stad.
– Jag kommer från Lagos som har nästan lika många invånare som hela Sverige, berättar Chukwunonye som har höga mål med Vittsjö.
– Jag hoppas på att vinna en trofé med Vittsjö. Och det tror jag att vi kommer att göra. Vi ber för att vi ska komma med i den skara av afrikaner som har vunnit den svenska ligan.

×