FOTO:LOTTAPICTURES

Hästkrafter i Hovdalakrock

Sport Tredje helgen i augusti arrangeras årets två största sportevenemang i Hässleholms Kommun.
Men arrangörerna av Hovdala International Horse Trial i fälttävlan och Rally-SM tror inte det kommer att bli några problem.

Hovdala International Horse Trials sportchef Mattias Gårdlund och Hässleholms Motorklubbs ordförande Claes G Wilke ser inte några problem med att de två största arrangemangen för året i Hässleholm går samtidigt och även tidvis på samma område nere vid Hovdala.
– Vi kommer i stället att dra nytta av varandra, menar både Gårdlund och Wilke.
Från början var det meningen att Hässleholms MK skulle köra den sjätte deltävlingen av rally-SM 12-13 augusti med Hässleholmsgården som tävlingscenter.

Men då denna redan var bokad av Honda Goldwing under denna helg fick HLMK flytta fram sin SM-tävling till helgen efter.
– Naturligtvis är det synd att två så stora arrangemang går samtidigt. Men jag tror inte det gör så mycket att det kolliderar då vi och hästsporten inte har samma publik, säger Claes G Wilke.
De bägge parterna har haft kontakt med varandra sedan kollisionen blev ett faktum.

En av rallyts delsträckor avgörs på de gamla militärvägarna på Hovdalaområdet vilket skulle kunna störa fälttävlan som samtidigt avgörs i och runt slottet.
– Men det kan jag lova att det inte ska göra. Vi har lagt vår bana så att den inte ska störa tävlingen vid slottet, säger Wilke.
– Vi har haft bra samtal med arrangörerna för fälttävlan där jag och projektchefen Anna Wemlerth på Hovdala International Horse Trial verkligen har funnit varandra. Vi har även ett givande och bra samarbete med Hibab som äger marken.

Mattias Gårdlund är inte heller han orolig för att det ska uppstå några problem då motortävlingen kör en av sin sträckor på Hovdalområdet.

– De ansvariga har lovat att det inte ska bli några störningar. Jag utgår från att det kommer bli så.
– Dessutom tror jag att de bägge arrangemangen kan dra nytta av varandra.
Hovdala International Horse Trial arrangeras för första gången och har som mål att etablera och växa till en stortävling.
Årets tävling går 18-21 augusti och börjar med dressyrmomentet som avgörs under torsdagen och fredagen på Sveland Arena vid Skyrup. Där kommer även hoppningen gå på lördagen och söndagen då även den spektakulära fältritten går vid Hovdala slott.
Förutom den internationella delen kommer även SM i fälttävlan för senior, young rider och junior att avgöras.

– Vi har fått ett väldigt bra gensvar så det ser ut som att det blir ett bra startfält. Bland annat hoppas vi att de svenska OS-laget ska komma till start, säger Mattias Gårdlund.
Förutom fälttävlan kommer Hovdala slottsdagarna hållas fredag-söndag med aktiviteter för hela familjen med utställare och allt från internationell shetlandsponnie utställning till säckpipkonserter.