Annons

Landshövdingen hedrad över beskedet

Publicerad 3 mars 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Vid elvatiden på torsdagen läste kung Carl Gustaf upp namnen på den nyfödde prinsen på konseljen på Stockholms slott. Gissningarna hade varit många om vilka namn som skulle komma ifråga den här gången. Flera av dem var nog mera förhandstippade jämfört med valet av namn till storasyster, prinsessan Estelle.

Annons

Det var givetvis ett besked som togs emot med stor glädje av landshövding Margareta Pålsson.

En blombukett i de skånska färgerna rött och gult skickades iväg från Skåne till prinsen och hans familj. Sedan fick Margareta Pålsson ställa in en visning av Residenset för att hinna med alla journalister som ville prata med henne.

Annons

Senast Skåne hade en hertig var när kungens farfar Gustav Adolf, blivande Gustaf VI Adolf, var prins under åren 1882-1950. När en hertig blir kung används inte titeln. Tidigare har också prins Karl, kung Karl XV, varit hertig av Skåne på 1800-talet. Prins Oscar är därmed den tredje hertigen av Skåne.

För kungafamiljen, med undantag av den nyfödde prinsen och mamma, kronprinsessan Victoria, fortsatte dagen med ceremonin Te Deum i Slottskyrkan.

Elisabeth SandbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons