Alla Therese Björcks och Vittsjös allsvenska matcher under 2015 visades men nu vill ingen aktör TV-sända Damallsvenskan. Foto: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV

Vittsjö & co kan missa miljonbelopp

Förra säsongen sände TV4 alla matcher i Damallsvenskan. Inför 2016 vill ingen extern aktör sända varför Vittsjö och de andra elva klubbarna i högsta serien verkar gå miste om miljonbelopp.

– Vill inte kalla det en smäll för oss, men det är klart att vi fick runt en miljon förra säsongen från Elitfotboll Dam (EFD) och där var ju TV-pengarna en huvuddel, menar Vittsjö GIK:s sportchef Olof Sixten.
– Vi behöver ju alla intäkter vi kan få för att bedriva den här verksamheten.
När TV4 bestämde sig för att hoppa av avtalet som förra säsongen gav kanalen rättigheter till att sända alla matcher i Damallsvenskan hoppades EFD på någon annan aktör och bland annat har det talats om Sveriges Television. Men just nu, och trots att förhandlingar fortfarande lär pågå, verkar inget mediehus vara villigt att betala för ett liknande avtal.
– Vid sidan om det rent ekonomiska var det förstås en bra PR-institution för damfotbollen att alla matcherna TV-sändes, tycker Olof Sixten.
– Något som säkerligen hade varit bra för damfotbollen även i fortsättningen.
Elitfotboll Dam räknar nu med att själva behålla sina rättigheter och via en nyinrättad playkanal sända highlights och andra klipp från de allsvenska matcherna.
Dessutom kan det bli aktuellt med att sälja vissa matcher styckvis. Några externa TV-pengar, liknande de som fanns förra året och där klubbarna fick runt 800 000 kronor vardera för TV-paketet, blir det alltså inte.
– Vilket förstås gör det ekonomiskt tuffare för alla klubbar i Damallsvenskan, säger Olof Sixten.

×