Nya nätmedier berikar Sverige

Skribenten Eva Bofride skriver en arrogant debattartikel rubricerad ”Därför tystas Udo Ulfkotte” den 1 februari med kritik riktad mot alternativa nyhetssajter, men det enda mediet hon nämner är NewsVoice. Hon kämpar med att få med så många invektiv hon kan. Bofride kontaktade inte heller mig som redaktör på NewsVoice för en kommentar.

Bofrides artikel inleds med den tyske journalisten Udo Ulfkotte, från tyska Frankfurter Allgemeine, som enligt egna uppgifter hoppade av efter att han mutats att skriva proamerikanskt i tysk press. NewsVoice var ett av de få svenska nätmedierna som skrev om avhoppet. Den vanliga svenska pressen skrev ingenting.
Denna visslare avfärdar Eva Bofride och jag misstänker att hon inte varit i kontakt med honom heller.
I stället drar hon en vals om att han tror sig ha avslöjat en global sammansvärjning mellan storbankerna, USA och medierna, men Ulfkotte har inte formulerat sig så. Han har redovisat hur tyska journalister dras in i mutrelationer på initiativ av amerikanska intressenter.

Eva Bofride fortsätter att mata på med diverse insinuationer om att alternativa medier är beskrattade och att de drivs av vilsna personer som tror på konspirationsteorier. Hon lyckas till och med få med orden ”magiska juicer” och ”kvacksalvare” i sin beskrivning.
Avslutningsvis påstår Eva Bofride att alternativmedierna inte vill ha fria och objektiva medier och antyder att de nya medierna är invandringsfientliga och kanske även nazistiska.
Ingenting kan vara mer fel gällande NewsVoice. Jag startade NewsVoice för att jag det saknas genuint undersökande, oberoende och objektiva medier i Sverige. Jag är stärkt av personer från andra kulturer som jag regelbundet diskuterar med. Jag är övertygad om att Sverige behöver personer från andra kulturer – till exempel journalister – eftersom vi sjunkit ned i ett träsk av intellektuell inavel och självgodhet i Sverige. Vi tror vi är bäst på allt.

De stora och regionala medierna i Sverige har i de nya alternativmedierna fått smaka på mediekritik. Den ogillas av en del skribenter och redaktörer, kanske för att de vill ha kvar en ohotad ställning. Det finns skäl till denna mediekritik. Mina kontakter från andra länder säger att svenska medier inte levererar några egentliga nyheter och de väljer därför bort de vanliga svenska tidningarna och kanalerna vilka de ersätter med utländska alternativ. NewsVoice har tagit fasta på det.

NewsVoice översätter därför en del av dessa internationella nyheter till svenska och då uppstår ett dilemma för läsarna för de hamnar i ett vacuum mellan tillrättalagda ”svensknyheter” och djupare och ofta mer chockande nyheter från utländska medier.
Det stärker dock Sverige, vår demokrati och det utmanar vår förståelse för omvärlden, även om vissa upplever det som otryggt. Framför allt blir vi mer upplysta om hur världen fungerar bortom Sverige och hur Sverige betraktas ute i världen. Vi är inte så bra som vi tror.
Eva Bofrides debattartikel visar att hon inte höjt blicken över sin kaffekopp hemma på kammaren på lång tid.

×