Annons

Markägare friades efter nedskräpning

Hässleholm • Publicerad 8 mars 2016 • Uppdaterad 30 november 2021

17 ton. Så mycket skräp fick forslas till tippen när markägaren, Göinge Bil AB, röjde i lägret på Kärråkraområdet.

Ett läger som under en längre tid hade varit boplats åt ett tiotal EU-migranter.

Annons

– Har ingen slutnota än, men vi har redan passerat 100 000 kronor, säger Lennart Green, vd på företaget.

Nu hoppas han på hjälp av kommunen efter en nyligen fastställd dom från kammarrätten där Tierps kommun har dömts ansvarig för att plocka upp efter ett stort antal bärplockare.

Markägaren, Bergvik med Stora Enso som förvaltare, friades från ansvar.

Efter att bärplockarna hade lämnat platsen fanns en stor mängd skräp kvar bestående av bland annat presenningar, pinnstolar, leksaker, plastdunkar, glasburkar, en elmotor, en bilgenerator och bildäck med fälg.

Enligt förvaltningsrättens dom var det den som har skräpat ned som också skulle plocka upp.

Men eftersom bärplockarna hade dragit vidare och inte var identifierade gick det inte att utkräva det enskilda ansvaret från någon av dem.

Att markägaren då skulle bli ansvarig kräver att denne på något sätt har godkänt verksamheten som lett till nedskräpningen och det har inte Stora Enso gjort, menar Förvaltningsrätten, skriver tidningen ATL.

Det faktum att markägaren satt upp två containrar för att motverka nedskräpning kan inte ses som ett godkännande av verksamheten, menar förvaltningsrätten.

Tvärtom ska det ses som att markägaren har försökt att göra något åt problemet.

Förvaltningsrätten beslutade därför i sin dom att kommunen hade det yttersta ansvaret för att plocka upp skräpet och nu har alltså kammarrätten fastställt den domen genom att avslå kommunens överklagande.

– Många som uppmärksammat domen har kontaktat mig. Och jag tycker det är viktigt att detta prövas även här, säger Lennart Green.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons