Markägare friades efter nedskräpning

HÄSSLEHOLM En dom i kammarrätten ger Göinge Bil AB hopp om att få kommunal hjälp med kostnaden för upprensningen av tiggarlägret.
En nota som kommer att sluta på ett sexsiffrigt belopp.

17 ton. Så mycket skräp fick forslas till tippen när markägaren, Göinge Bil AB, röjde i lägret på Kärråkraområdet.
Ett läger som under en längre tid hade varit boplats åt ett tiotal EU-migranter.
– Har ingen slutnota än, men vi har redan passerat 100 000 kronor, säger Lennart Green, vd på företaget.

Nu hoppas han på hjälp av kommunen efter en nyligen fastställd dom från kammarrätten där Tierps kommun har dömts ansvarig för att plocka upp efter ett stort antal bärplockare.
Markägaren, Bergvik med Stora Enso som förvaltare, friades från ansvar.

Efter att bärplockarna hade lämnat platsen fanns en stor mängd skräp kvar bestående av bland annat presenningar, pinnstolar, leksaker, plastdunkar, glasburkar, en elmotor, en bilgenerator och bildäck med fälg.
Enligt förvaltningsrättens dom var det den som har skräpat ned som också skulle plocka upp.

Men eftersom bärplockarna hade dragit vidare och inte var identifierade gick det inte att utkräva det enskilda ansvaret från någon av dem.
Att markägaren då skulle bli ansvarig kräver att denne på något sätt har godkänt verksamheten som lett till nedskräpningen och det har inte Stora Enso gjort, menar Förvaltningsrätten, skriver tidningen ATL.
Det faktum att markägaren satt upp två containrar för att motverka nedskräpning kan inte ses som ett godkännande av verksamheten, menar förvaltningsrätten.
Tvärtom ska det ses som att markägaren har försökt att göra något åt problemet.

Förvaltningsrätten beslutade därför i sin dom att kommunen hade det yttersta ansvaret för att plocka upp skräpet och nu har alltså kammarrätten fastställt den domen genom att avslå kommunens överklagande.
– Många som uppmärksammat domen har kontaktat mig. Och jag tycker det är viktigt att detta prövas även här, säger Lennart Green.

Dagens fråga

Är du allergisk mot pollen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×