Många lappar hänger på väggarna vid disken. Det saknas inte heller dator hos Wiktors. Om något skulle vara slutsålt letar Kalle snabbt upp en leverantör.Foto: Torbjörn Wester
Anna och Wiktor Nilsson, grundade järnhandeln. Här ett porträtt från 1952. Foto: Torbjörn Wester

Vad är Hästveda utan Wiktors?

hästveda 107 år i maj. Så länge har Wiktor Nilssons Järnaffär funnits i byn.
Grundarens barnbarn, Pelle och Kalle, stretar vidare och har varit med om många butikers uppgång och fall i Hästveda. Men Wiktors består.

När tidningen kommer på besök håller Kalle på att ta emot paketleveranser och Pelle är på kort visit i affären för att plåstra om ett finger som han skurit sig i. Han håller på med en kamin i en grannfastighet.
Kaminer är fortfarande något som säljs bra, liksom fiskeutrustning under sommarmånaderna. Men i övrigt är den stora butiken ett eldorado för de som söker verktyget eller tillbehöret som inte saluförs på några stormarknader.

– Utbudet i affären har naturligtvis varierat under alla år, men en riktig järnhandel ska ha det mesta, säger Kalle och berättar att han och hans bror jobbat i affären länge, ”sedan vi kunde gå”.
Anna och Wiktor Nilsson grundade affären för 107 år sedan. Sonen Erik tog över butiken 1943 och sedan var det Kalle och Pelles tur 1984.
– Då fanns bara vi och Ekohallen, säger Kalle skämtsamt och undrar hur alla nyuppförda köpcentra ska kunna klara sig.

Konkurrensen med de stora kedjorna är tuff. Tar Wiktors in ”ett russin”, så plankar de stora varuhusen det snabbt och kan köpa stora volymer och sälja till lägre priser.
– Många av dem saknar fackkunskapen, de säljer ett pris inte en vara, menar Kalle.
Han berättar om 60-talet. Då var fritiden det som gällde. Tält och trädgårdsmöbler var stora artiklar. Idag har man kanske ett tält liggande på lagret.
– Om vi letar ordentligt, inflikar Kalle och konstaterar samtidigt att dagens trädgårdsmöbler är mer innemöbler och pallar inte ett ordentligt regn eller att stå ute speciellt länge.
När Stenmark var i ropet var det skidor som gällde. Då såldes 100-tals skidor varje år. Nu är Stenmark ute och snön också. Barn åker inte skidor numera, menar Kalle.

Men samtidigt som folks fritidsvanor förändrades från tältsemester till husvagn och husbil, kom danskar och tyskar till räddning. De har blivit affärens stamkunder under sommarmånaderna.
– Även om både jag och Pelle talar tyska har de tyska kunderna ofta tagit reda på det svenska namnet på det de letar efter, och vi brukar ha det, berättar han vidare.
När man går runt i den stora butiken förundras man över det oerhört breda utbudet. Från prydnadsföremål, porslin, och husgeråd till avancerade verktyg och fotogenlampor (populära hos de tyska sommargästerna).

Bland husgeråden hittas legymskärare, majskolvshållare och fyra olika sorters osthyvlar, var och en avsedd för olika typer av ostar.
På hyllor står mikrovågsugnar och vedkorgar.
En kund kommer in och köper en sugkopp för att rensa avloppet. Han får dock köpa den mindre varianten. Den större är slutsåld.
– Många kunder blir lyckliga när de hittar något de länge sökt efter, avslutar Kalle samtidigt som han erkänner att sortimentet hos Wiktor Nilsson kanske är lite för brett.
Men då vore ju affären inte Wiktor Nilssons Järnhandel i Hästveda.

Dagens fråga

Är du allergisk mot pollen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×