Annons

”Svindlande känsla att detta faktiskt skett”

Osby • Publicerad 12 mars 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

I torsdags hade Sixten Svensson och bokförlaget Vaktel boksläpp i Palmesalen i ABF-huset i Stockholm. En välbesökt tillställning.

– Ett 30-tal personer kom, från media fanns bland annat Aftonbladet, berättar Sixten Svensson.

Annons

Av någon anledning fanns även schweiziska ambassaden representerad och Sixten Svensson kunde skicka med ett signerat exemplar till den schweiziske ambassadören.

Just Schweiz spelar en viss roll i denna svindlande spionberättelse hämtad från verkligheten. Norra Skåne har flera gånger tidigare berättat om Sixten Svenssons efterforskningar kring hans svåger Boris Hagelins förehavanden. Hagelins företag, Crypto AG, hade och har fortfarande sin bas i Schweiz. Han blev mångmiljonär på krypteringsmaskiner som såldes över hela världen. Men vad köparna inte visste var att de var försedda med en bakdörr, som gjorde att utvalda underrättelsetjänster kunde ta del av den information som skickades via maskinerna. Under många år kunde amerikanska NSA därigenom få tillgång till hemliga uppgifter rörande inte bara Sverige utan även Natoländer och FN.

Sixten Svensson bor under sommarhalvåret i Kylen i Osby kommun och det var också här som Boris Hagelins fru Elsa hade sina rötter. I stugan i Kylen satt Boris Hagelin och skrev sina memoarer i slutet av sitt liv. Vad de innehåller är det ingen som vet, de får inte öppnas förrän 2033, 50 år efter Hagelins död.

Sedan 2011 har Sixten Svensson jobbat med research för boken och flera gånger under årens lopp har han drabbats av tvivel på om hans tes verkligen håller. Men när NSA förra året släppte en stor mängd tidigare hemligstämplade dokument visade det sig att allt stämde. Det rörde sig verkligen om en spionhistoria som får det mesta annat att blekna.

Borisprojektet trycks till att börja med i 3 000 exemplar och redan dagen efter att den började säljas fanns den på Adlibris tio i topp-lista i kategorin Spionage & underrättelsetjänst. Till hösten räknar förlaget med att en ny upplaga behöver tryckas.

Sixten Svensson hoppas också på en engelsk översättning och mer internationell uppmärksamhet.

– Det är fortfarande en svindlande känsla att detta faktiskt har skett.

bild 1/2
Boris Hagelin.
Sixten Svensson.
Boris Hagelin.
Sixten Svensson.
torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons