Eleverna Timmy Wramborg, Zeid Adel och Ludwig Zick ger sig snart ut på sin praktik utomlands. Här med läraren Per-Ola Persson Jacobsskolan. Foto: Hans Bryngelson

De tar chansen till praktik utomlands

Hässleholm Timmy, Ludwig och Zeid går alla tredje året på Jacobsskolans fordonsprogram. Nu tar de chansen att få göra två av sina nio veckors praktik utomlands.

Tack vare branschorganisationer, ett EU-projekt och den drivande läraren Per-Ola Persson har de tre gymnasieeleverna lockats ut i världen för att göra en del av sin praktik.
Kanske inte så långt ut i världen. Men det ställs ändå krav på eleverna när de ska till Holland respektive Tyskland.

– Det är första gången som elever från fordonsprogrammet är utomlands på sin APL, arbetsplatsförlagt lärande, förklarar rektor Uno Nilsson och tillägger att man tidigare haft utlandspraktik för elever från elprogram och möbelsnickarprogram.
De tre eleverna är övertygade om att deras utlandspraktik både ger dem nya erfarenheter och en chans att i framtiden få sommarjobb eller fast jobb på en verkstad i Europa.
Lärare Per-Ola Persson förklarar att det är skillnad på utbildningarna i exempelvis Sverige och Tyskland.
Det ställs högre krav i Tyskland för att få starta en bilverkstad. Utbildningen i Tyskland är också annorlunda upplagd.

Per-Ola menar att utbytet med andra skolor som Jacobsskolan har är nyttig och ger elever och lärare nya erfarenheter.
EU-projektet betalar alla utgifter i samband med praktiken. Killarna har själva fått boka resan men fått hjälp med boende i respektive land.
– Jag bor hos mina släktingar, berättar Ludwig som ska arbeta på en Toyotaverkstad i Tyskland.
De båda andra killarna, Timmy och Zeid, inkvarteras hos ett äldre par under sin vistelse.
De är utlovade både wifi och var sin cykel. Det senare för att ta sig till sina praktikplatser, en Citroénverkstad och en lastbilsverkstad på en mindre ort i Holland.

Under vistelsen ska de också blogga med sina kompisar och lärare på Jacobsskolan, och lärare Per-Ola hoppas att skolan i framtiden ska kunna ta emot elever från de skolor man har kontakt med i dag.
– Projektet pågår ett par år till, så det blir möjlighet för fler elever från Jacobsskolan att förlägga sin praktik utomlands, förklarar han.

Dagens fråga

Kommer du att kolla på Allsång på Skansen i år?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×