Annons

Skånsk bluffläkare behandlade fler än tusen

Skåne Trots att mannen i 40-årsåldern saknade läkarlegitimation behandlade han under tre års tid fler än tusen patienter i Lund, Landskrona och Svalöv.
Lund • Publicerad 22 mars 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är SVT:s Uppdrag Granskning som gjort avslöjandet. Den 39-årige mannen jobbar idag som lärare på en skånsk grundskola men har tidigare arbetat som AT-läkare på medicinkliniken i Landskrona. När han fick jobbet uppgav han att han tagit examen från läkarprogrammet på Lunds Universitet. Några papper fick man dock inte se. Trots det förnyades hans anställning om och om igen. Inte förrän kliniken får en ny chef uppmärksammas till exempel brister i journalföringen, att läkaren hävdat att tumörer blivit borttagna trots att så inte var fallet och att fel mediciner skrivits ut.

– Han låg back i sin diktering, han skrev ut läkemedel som inte han skulle göra. Det var den här sammanlagda bedömningen jag gjorde. Det var ju helt klart en patientrisk och jätteallvarligt, säger verksamhetschefen Jonas Tengsmar till SVT.

Annons

I samband med att en anmälan till IVO upprättades uppmärksammades att mannen bara gått sju av elva terminer på läkarlinjen och därmed inte hade någon läkarlegitimation. Vid det laget hade mannen arbetat som läkare i tre år och behandlat fler än tusen patienter. Någon polisanmälan gjordes dock aldrig.

– Diskussionen om polisanmälan var uppe och den hade jag med koncernkontoret i region Skåne. Och de tog det beslutet med deras jurister att man inte skulle gå vidare med en polisanmälan, säger Jonas Tengsmar.

Idag jobbar mannen alltså som lärare men bara ett halvår efter att blev av med jobbet hos Region Skåne sökte han läkartjänster inom försvarsmakten och hemvärnet. Där upptäckte man dock att han saknade legitimation.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons