Annons

Stallet töms på kor efter 32 år i mjölktjänst

MATTERÖD Christer Eliasson i Matteröd slutar med korna efter 32 år men slutar på topp; med guldmedalj ur kungens hand.
Hässleholm • Publicerad 24 mars 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

De 23 årens prickfria leverans innebär att han mjölkat sina kor cirka 16 800 gånger under 23 år. Fast Christer har mjölkat betydligt mer än så, han har drivit gården uppe på höjden mitt i byn sedan 1984.

– Jag bestämde mig redan 1976 för att jag ville köpa just den här gården, berättar han, när vi slår oss ner vid köksbordet tillsammans med sambon Eva-Britt Andersson som också arbetar inom näringen. Sedan 1978 jobbar hon på Skånesemin.

Annons

– Vi träffades över en kosvans kan man säga, berättar hon medan hon sätter fram nygjorda räkmackor till kaffet.

Christer Eliasson har som mest haft 50 kor på gården. När han i dagarna lämnade korna fanns 17 kvar i stallet. Christer har trivts med det tunga jobbet i alla år men under de senate åren har kroppen börjat säga ifrån. Slitet i stallet, i skogen och på åkrarna har tärt hårt på bland annat ryggen.

Men även om han haft full hälsa hade han inte fortsatt.

Lönsamheten för mjölkbönder med gårdar i den här storleken är inte den bästa.

– När jag började fick jag 2,53 kronor per liter mjölk, idag får jag 2,75. Det går inte att hålla på och producera om man inte får betalt. Volvo skulle inte bygga bilar om de inte fick betalt, resonerar Christer osentimentalt.

Han är stolt över att ha kvalificerat sig för en guldmedalj för sin mjölk.

Ja, han till och med väntade in den, sedan han börjat tänka på att lägga av för ett par år sedan.

Han vet hur svårt det är att uppfylla kraven för medaljen, den finaste utmärkelse en mjölkbonde kan få.

– Vem som helst kan mjölka men vem som helst kan inte göra det med kvalite. Det är inte så lätt att göra det i 23 år, förklarar han.

Vad är viktigt att tänka på?

Annons

– Det blir bäst om du sköter korna själv, än om det är flera som sköter dem. Då lär du känna dina kor, förklarar Christer.

Mjölproduktionen avvecklas men det innebär inte att gården läggs ner. Christer och Eva-Britt har nya planer och ska börja med köttdjur, en produktion som inte kräver lika mycket jobb som mjölkproduktion med mjölkning två gångar om dagen 365 dagar om året.

På sikt innebär det nyinvesteringar på gården, men Christer skyndar långsamt.

I sommar blir det semester, något Christer inte tidigare haft bortsett från enstaka dagar. I sommar bär det av till Gotland

- Att inte kunna resa har inte stört mig, jag har alltid trivts hemma och jag trivs att vara nära naturen och känna årstiderna, konstaterar han.

Före sommaren väntar dock resan till Stockholm för att ta emot guldmedaljen.

Då ska Christer (som inte bott på hotell sedan 1978) och Eva-Britt bo på Hilton vid Slussen och bjudas på lunch på Skansen.

Totalt är det sju bönder från Skånemejerier som tillsammans tar tåget till Stockholm. Utdelningen av medaljern sker den 18 april i läkarsällskapets lokal i Stockholm.

För utdelningen svarar Kung Carl XVI Gustaf och totalt 37 mjölkbönder medaljeras.

Hur känns det att sluta som mjölkbonde?

Annons

- Lite känslomässigt och samtidigt en lättnad. Jag kan slappna av mer, få mer tid och känna frihet, säger Christar.

Som ett tydligt förebud om nya tider kommer mjölkbilen när vi ska lämna gården.

Tidigare kom den alltid på kvällen, nu kommer den på dagen.

- Jag har bara varit här någon gång tidigare, Skånemejerier har precis lagt om rundan, säger Lars Stiegson som jobbar på Glimåkra åkeri medan han tömmer tanken på 640 liter mjölk från de 17 kvarvarande korna.

bild 1/6
Första avräkningsnotan från Skånemejerier.
Mjölkbonden Christer Eliasson i Matteröd
Mjölkbonden Christer Eliasson i Matteröd
Christer lämnar mjölkproduktionen men inte stallet. I framtiden ska han satsa på köttdjur.
Eva-Britt Anderson, Christer Eliasson och hunden Swip, en border collie.
Dag ut och dag in har det förvarats prickfri mjölk i tanken.
Första avräkningsnotan från Skånemejerier.
Mjölkbonden Christer Eliasson i Matteröd
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons