Polisens omorganisation skulle generera fler poliser till kärnverksamheten, den effekten ser vi inte, har inte sett och kommer inte att se, konstaterar Polisförbundet. Arkivbild

En polisbil istället för fyra i Hässleholm

HÄSSLEHOLM En polisbil i Hässleholm/ Östra Göinge, två i Kristianstad, en i vardera Ljungby, Karlshamn och Eslöv.
– Tiden är förbi när poliserna på fältet rullade ut för att ta fast kriminella, säger Christian Löwegren, fackordförande för sydvästra Götalands polisområde.

– Den lägsta nivå vi befinner oss på i dag är långt ifrån det som allmänheten förväntar av oss, fortsätter Christian Löwegren och välkomnar granskningen som genomförts och visar att det finns ett utbrett missnöje kring polisens nya organisation.

I rapporten beskrivs bland annat att lokalpolisområdena är underbemannade. Något som Löwegren också är starkt kritisk till.
– Det är Västra Götaland som saknar mest resurser. För att få en optimal verksamhet fattas det 50 procent. Förr rullade starka utsättningar ut för att gripa tjuvar. Så är det inte längre.
– Folk lever i tro att vi jagar tjuvar på nätterna. Våra politiker vill uppenbarligen inte att vi ska hålla på med sådant med hänvisning till de beslut som fattas.
Situationen skapar frustration, både för poliserna själva och för allmänheten, menar Löwegren.
– Dåliga politiska beslut och dåligt ledarskap har fått den effekten vi förväntade och befarade.
Christian Löwegren arbetar som narkotikapolis när han inte jobbar fackligt och säger att det finns ett polisiärt smörgåsbord ute på vägarna som inte polisen tillåts att arbeta med.
– De egenupptäckta brotten, de brott polisen själva upptäcker, minskar radikalt och har gjort under de senaste åren.
– Det finns inte en möjlighet för poliser på fältet att kontrollera det som borde göras. Nu åker vi på anrop. Enligt Löwegren skulle det finnas fyra bilar i Hässleholm med omnejd för att på ett förtjänstfullt sätt göra ett fungerande polisarbete.

Han ger exempel på en situation som kan uppstå i den nuvarande organisationen:
När polisen kommer till en brottsplats där de misstänker att gärningsmän finns kvar kallas på hundpatrull. Poliser på plats ska bilda en så kallad säck runt platsen i vilken polis med hund ska spåra.
– Hur ska vi bilda säck på två man? Då ska vi kalla på förstärkning, heter det. Varifrån då? Gränsande polisområden är lika åderlåtna.
När det gäller de egenupptäckta brotten, har de minskat med närmare tio procent under de senaste tre åren, konstaterar chefsåklagare Pär Andersson, Kristianstad. Detta gör att brott som till exempel rattfylleri och ringa narkotikabrott inte längre blir föremål för utredningar då de aldrig upptäcks. Även han är kritisk till den låga polisbemanningen som också slår hårt på utredningssidan, vilket i sin tur innebär att frihetsberövande kan tvingas sitta länge inlåsta.

Dagens fråga

Kommer du att kolla på Allsång på Skansen i år?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×