Annons

Expo: ”Har kopplingar till nazism”

Skivarp/Stockholm Grundaren är en finsk nazist.
Skurup • Publicerad 31 mars 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Organisationen Soldiers of Odin grundades i oktober förra året i finländska Kemi. Sedan gruppen nyligen även också etablerat sig i Sverige har medlemmar i gruppen synts på gator i Stockholm, Göteborg och Trelleborg.

Annons

Stiftelsen Expos researcher Jonathan Leman har fördjupat sig i organisationens framfart i Sverige, och berättar att de har flera kopplingar till nazism och främlingsfientliga grupper:

I beskrivningen på Facebooksidan kan man läsa följande: ”Eran förening ska ha några ledare, som sköter och bestämmer om sakerna” och ”i deras jackor ska det stå vid vänstra bröstet S.O.O, därifrån känner man igen vilka som är personena som bestämmer i eran ort”. Man ska också ”vara medveten om riskerna som kan uppkomma” när man ”går runt på gatorna och skyddar kvinnor/ungdomar och barn” om man vill vara med.

Adam Svensson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons