Annons

Helgeån – en stenöken halva året

Osby Omöjligt enligt kraftbolag att låta vattnet flöda igen.
Osby • Publicerad 9 april 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

När Sydsvenska Kraft AB 1970 invigde ett kraftverk vid Genastorp i Helgeån innebar det samtidigt att den brusande ån försvann på en sträcka. Utbyggnaden krävde en reglering av strömfåran. I dag finns en stillastående vattenspegel i den gamla åfåran nedströms från bron vid Strömsborgs spinneri under sommarhalvåret. Men under resterande halva av året finns knappt något vatten alls, bara sten.

Detta har många reagerat över genom åren och bland annat påpekat att det rimmar ganska illa med turistbroschyrernas tal om Osby som ”vår grönaste del av Skåne”. Just denna del av Osby kommun besöks varje år av många turister som är nyfikna på det gamla spinneriet, som hembygdsföreningen renoverat.

Annons

Moderaten Carl-Magnus Nilsson bor själv i närheten. Han lämnade för några år sedan in en motion till kommunfullmäktige där han föreslog att Osby kommun skulle förhandla med bolaget som driver kraftverket om att det åter skulle bli ett permanent vattenflöde i ån nedströms dammluckorna i Dubbarp.

Motionen fick bifall och tjänstemän på kommunen fick i uppdrag att ta kontakt med Eon, som då ansvarade för kraftverken i Helgeå. Men det blev kalla handen från Eon. Man lutade sig mot domar och tillstånd från 1960-talet i Söderbygdens vattendomstol, dokument som gör att företaget inte har några skyldigheter att släppa igenom vatten.

Ej heller kan man se till så att det finns en stillastående vattenspegel under vinterhalvåret, säger Åke Henriksson, bolagslantmätare på företaget Uniper, som efter en avknoppning från Eon numera ansvarar för kraftverken i Helgeån.

– Det är i praktiken omöjligt. Det skulle kunna leda till att dammluckorna vid regleringsdammen frös fast. Då kan vi inte öppna dem om det skulle bli nödvändigt, säger han.

Men det finns ändå strimmor av hopp för dem som saknar vattnet i ån. Normalt sett brukar vattnet komma tillbaka först kring Valborg, men i år var vattnet åter redan den 4 april.

– Det är en konsekvens av de diskussioner som har varit med Osby kommun och Carl-Magnus Nilsson, säger Åke Henriksson. Vi tittar på motsvarande sak även till hösten, om vattnet kan vara kvar lite längre.

Att året om ha en vattenspegel här, det går inte att genomföra med mindre än att dammluckorna konstrueras om så att de inte kan frysa fast, säger Åke Henriksson.

Han säger också att det pågår ett nationellt arbete hos Havs- och vattenmyndigheten för att ta fram nya föreskrifter för vattenkraft och att bland annat Emån är utsedd som ett pilotområde i det arbetet. Eventuellt kan det i framtiden leda till ett minimiflöde i tidigare torrlagda åfåror.

bild 1/2
Den 4 april släpptes vattnet på igen och nu ser ån ut på detta enligt många betydligt mycket mer tilltalande sätt. Foto: Torbjörn Wester
Under vinterhalvåret ser Helgeåns åfåra vid spinneriet i Strömsborg ut såhär. Enligt många en bedrövlig syn. Foto: Privat
Den 4 april släpptes vattnet på igen och nu ser ån ut på detta enligt många betydligt mycket mer tilltalande sätt. Foto: Torbjörn Wester
Under vinterhalvåret ser Helgeåns åfåra vid spinneriet i Strömsborg ut såhär. Enligt många en bedrövlig syn. Foto: Privat
torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons