Annons

Ambulanssköterska slagen medvetslös

skåne Våld och hot mot ambulanspersonal har ökat drastiskt senare år. Nyligen blev en ambulanssjuksköterska slagen medvetslös hemma hos en patient. Dagen efter blev en sjuksköterska knuffad utför en trappa.
Publicerad 16 april 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Det nuvarande ambulansavtalet går ut den 31 december, och nu strider de politiska blocken om Region Skåne ska hämta hem ambulanssjukvården. 	                   foto: Christiaan Dirksen/ARKIV
Det nuvarande ambulansavtalet går ut den 31 december, och nu strider de politiska blocken om Region Skåne ska hämta hem ambulanssjukvården. foto: Christiaan Dirksen/ARKIV

Detta är bara några i raden av fysiskt och verbalt våld som ambulanspersonal tvingas stå ut med dagligen. Oron är stor och personalomsättningen är hög.

Annons

– Nästa problem är överfallslarmen, som alla är utrustade med. När vi trycker på knappen så vet vi att det går ett tyst larm till SOS Alarm. De får inte ringa upp och kolla med oss som har larmat, utan kontaktar polisen direkt, förklarar Rickard Uppenberg.

Annons

Rickard Uppenberg har arbetat som ambulanssköterska i många år och har följt utvecklingen. Många kollegor försvinner till andra jobb i sjukvården. Dels på grund av arbetsmiljön, dels på grund av lönen.

Efter olyckan där en ambulanssjuksköterska utsattes för våld i tjänsten har Arbetsmiljöverket inspekterat Falcks Ambulans i Kristianstad. Tidningen har utan framgång sökt Falcks Ambulans för kommentarer.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons