Annons

Bra debattinitiativ av Sjöstedt och Lööf

Opinion Det är ett välkommet initiativ av Vänsterpatiets Jonas Sjöstedt och Centerpartiets Annie Lööf att mötas i debatt.
Opinion • Publicerad 27 april 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Krishantering av flyktingfrågan har dominerat politiken under det senaste året till den milda grad att få andra frågor ens har diskuterats. Ideologin har reducerats till ”var står ni i flyktingfrågan” och siffror och kvoter har varit viktigare än vilken övertygelse partierna egentligen vilar i.

Därför är det ett välkommet initiativ av Vänsterpatiets Jonas Sjöstedt och Centerpartiets Annie Lööf att mötas i debatt. Eftersom flyktingfrågan är en av de få politikområden där C och V faktiskt står varandra ganska nära och vill försöka bibehålla en öppenhet som de andra partierna inte vill se, så kunde debatten även få handla om andra frågor.

Annons

Även Sjöstedt efterlyste mer ideologi. Det är alltid välkommet, men kanske särskilt just nu när debatten stått stilla och handlat om handfasta saker. Det är också extra intressant att höra två partier som på helt olika sätt står i opposition till regeringen.

Det är alltid roligt att se en debatt mellan engagerade partiledare som trots en ömsesidig respekt kan drabba samman över ideologiska skillnader: de är stora mellan V och C. Den som sett Jonas Sjöstedt vet att han i princip tuggar fradga när man diskuterar arbetsmarknadsfrågor. Eftersom Centerpartiet vill se stora förändringar för att göra arbetsmarknaden mer flexibel får man en het debatt gratis.

Lööf och Sjöstedt möttes i Östersund och kommer att mötas igen i Malmö i maj. Bara för att det inte är valår innebär det inte att man inte kan och bör debattera.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons