En illustration av det nya församlingshemmet som byggs samman med prästgården med en inglasad passage. 8Illustration: Andreas Månsson, Lunds stift.

Smällare skadade spelare och domare

FOTBOLL Skandalscener uppstod då ett knallskott flög in och briserade intill MFF-spelaren Tobias Sana och assisterande domaren Mathias Klasenius.
Det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF bröts och kunde inte återupptas.

– Helt galet att en sådan här sak händer. Jag kan inte se hur vi hade kunnat fortsätta eftersom två av matchens aktörer var ur spel. De kände sig inte trygga att gå ut i den arbetsmiljön, sa chockade huvuddomaren Jonas Eriksson på presskonferensen efter drabbningen på Gamla Ullevi.
– Detta är makalöst.
Klassikermötet hade pågått i nästan 77 minuter, och stod 0-0, då det blev oroligheter på en sektion med IFK Göteborg-supportrar. En smällare kastades ner från läktaren och exploderade alldeles i närheten av förre hemmaspelaren Tobias Sana som höll på att värma upp.
Och bakom den assisterande domaren Mathias Klasenius.
– Spelaren hukade sig ner, och jag ropade på Mathias, ”hur är det”, men fick inget svar och blåste av även fast bollen var i spel. Jag tog in alla, och vi skulle ha ett matchmöte eftersom det skett något utöver det vanliga, berättade Eriksson.
– I domarrummet kollade vi hur det var med mina killar, och Mathias, som fått ett knallskott emot sig, uppträdde chockad. Han grät, var svår att kontakta och inte på plats.

MFF:s sportchef Daniel Andersson stöttade beslutet som deklarerades först efter en dryg halvtimmes väntan för publiken.
– Fruktansvärt tråkigt att behöva uppleva. Vi har en fantastisk allsvenska med bra spel, mycket publik och efter en härlig start på säsongen förstörs detta av ett rötägg som saboterar för alla andra som bara vill uppleva positiv fotboll, sa Daniel.
Enligt matchdelegaten Pelle Höög är det nu upp till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd att avgöra vad det blir för konsekvenser.
Tobias Sana, som reagerade genom att rycka upp hörnflaggan och kasta den mot publiken, vägrade i varje fall uttala sig efter matchen.

Malmö FF:s innermittfältare Oscar Lewicki var minst lika chockad som alla andra.
– Just nu känner man bara sorg, man blir ledsen. Det ska inte få ske på en svensk arena, det är oerhört beklagligt och jag har ingen aning om hur de ska komma tillrätta med dessa problem. Men något måste göras.

×