Annons

De utbildas för att rivstarta arbetslivet

Hässleholm • Publicerad 28 april 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Nio förväntansfulla elever och sex lika förväntansfulla chefer och HR-partners samlades under tisdagen i ett litet konferensrum bakom bageridelen på City Gross i Höör.

De kommande tio veckorna ska eleverna jobba sida vid sida med butikspersonal i kedjans butiker.

Annons

– Det viktigaste vi kommer lära oss är rutinerna, säger Emmy Råström.

– Man kommer nog in i det ganska snabbt, teorin kommer att vara svårast, säger Alexander Månsson.

De deltar båda i satsningen som riktar sig mot personer som enligt Hässleholms kommun står långt i från arbetsmarknaden.

Eleverna är en blandad skara med olika ursprung, ålder och arbetslivserfarenhet. En av dem har en universitetsutbildning i sitt hemland, berättar Jessica Persson på Bergendahls, som äger City Gross.

Enligt henne har de dock en sak gemensamt: de är utvalda genom intervjuer och mycket motiverade att gå utbildningen och komma ut i arbetslivet.

– De är väldigt entusiastiska och har gått upp tidigt för att åka ut till våra butiker under ansökningarna och introduktionen, säger hon.

Det är City Gross som står för utbildningen och kanske slutar kursen med ett jobb hos den Hässleholmsbaserade matvarukedjan.

Snart öppnar en ny butik i Hässleholm där 55-60 personer ska anställas.

– Vi har haft ett fyrsiffrigt antal ansökande till platserna i Hässleholm. Så vi behöver egentligen inte, satsningen på grund av personalbrist, säger Mikael Lagerwall, informationsansvarig på Bergendahls.

– Sverige har en hög arbetslöshet och även privata aktörer måste ta sitt ansvar. Jag hoppas att det här kan skicka en signal till andra företag i Hässleholm

Annons

Enligt honom är samarbetet unikt och ogenomförbart i en större kommun.

– Det finns en lyhördhet från kommunen. Det är dynamiskt och man kan enkelt ta en lunch och diskutera idéer, säger han.

På kommunen är man glada över samarbetet.

– Vi har en stor utmaning med arbetslösheten i Hässleholm och i Sverige, säger Jörgen Bergvall, verksamhetschef på arbetsmarknadsenheten i Hässleholms kommun.

Enligt honom är kommunen beroende av samarbetspartners för att få människor i jobb.

– Vi är jätteberoende av aktörer inom både privat och offentlig sektor för att göra satsningar som faktiskt leder till jobb. Utan arbetsgivarna står vi slätt, säger han.

Under onsdagen (i dag) startar eleverna den praktska delen av utbildnigen,

bild 1/2
Emmy Råström, Alexander Månsson och de andra kommer att jobba sida vid sida med butikspersonalen.	     FOTO: Joel Snöbohm
Bergendahl utbildar tio p3ersoner långt i från arbetslivet
Emmy Råström, Alexander Månsson och de andra kommer att jobba sida vid sida med butikspersonalen.	     FOTO: Joel Snöbohm
Bergendahl utbildar tio p3ersoner långt i från arbetslivet
Joel Snöbohm joel.snobohm@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons