Annons

Han tar sig an storverk i ny bok

Osby • Publicerad 29 april 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Jobs bok, ett litterärt mästerverk och den första poetiska boken i Bibeln.

I sitt senaste skrivprojekt tolkar och analyserar prästen Staffan Ljungman, 77, Jobs bok samt den gammaltestamentliga skriften Klagovisorna.

Annons

Skrifterna publiceras genom hela boken sida vid sida med Staffan Ljungmans analyser, som är tänkta att ge en fördjupad förståelse för verken.

– Det har varit mycket att brottas med, det är inte de lättaste texterna. Men Jobs bok handlar till stor del om lidandets problem, och jag har skrivit tidigare om lidandet och döden.

Han var i 15-16-årsåldern när han läste Jobs bok första gången och det har blivit åtskilliga fler gånger sedan dess. Nu när han arbetat med analyserna har han ändå lärt sig nya saker.

– När jag gått igenom allting har jag fått ett sammanhang på ett annat sätt än innan. Det är mycket man lär sig. Till exempel att vi inte kan skylla lidandet på gud. Vi kan inte eliminera lidandet, men lära oss hantera det.

– Lidandet kan drabba den bästa människa vi känner.

Staffan Ljungmans första skrivprojekt startade han redan på 1970-talet och utgivning av en rad böcker har därefter följt.

I dag är han pensionär och utöver att skriva så ägnar han sig bland annat åt läsning, matlagning och är engagerad i läxhjälpsverksamhet i Osby.

I samband med högmässan i Osby kyrka i morgon klockan 10 är det bokrelease. Staffan Ljungman predikar och presenterar efter mässan sin bok tillsammans med redaktören Hans Lindblom, ordförande i Bibeln i dag, föreningen på vars initiativ boken kom till.

– Jag började med att skriva texterna åt Biblen i dag, sedan tyckte de att det skulle bli en bok, så det var föreningens idé.

bild 1/2
Staffan Ljungman släpper ny bok
Staffan Ljungman är aktuell med ny bok för första gången på tio år. På söndag är det release i Osby kyrka.foto: Nils Jönsson
Staffan Ljungman släpper ny bok
Staffan Ljungman är aktuell med ny bok för första gången på tio år. På söndag är det release i Osby kyrka.foto: Nils Jönsson
Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons