Annons

Girlpower i Viktorias dödskalle-Golf

Sport HLMK-tjejerna utmanar grabbarna på Garnisonen.
Sport • Publicerad 30 april 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

HLMK:s Viktoria Lindh fick till en strålande avslutning på 2015 med vinst i Tösaklassen i Asfaltscupen och en total fjärdeplats i DM Grupp E för B-förare.

Frågan var hur hon hade lyckats konservera formen över det sex månader långa vinteruppehållet.

Annons

Svaret kom i Express-Specialen för två veckor sedan. Med nya kartläsaren Frida Olofsson i högerstolen levererade Lindh ett formbesked som heter duga.

– Det gick superbra. Vi vann klassen plus att vi slog alla VOC-arna som har motorstarkare bilar – de skulle ju vara snabbare än mig. Väldigt oväntat och väldigt roligt, säger Viktoria Lindh som går in på sin sjunde säsong som rallyförare.

Kanske blir det den bästa.

– Jag hade ju absolut ingen erfarenhet av det här. Från början visste jag ingenting om varken bilen eller reglerna. Jag började när jag var 28 och tog en ovanlig väg in i sporten, så det känns lite extra kul att det har gått så bra.

Lindh kör som B-förare. Målsättningen är alltid hög men hon är kluven inför att eventuellt klassa upp sig till A-förare.

– Problemet är att om jag ska vara kvar i den här bilklassen så blir det inte så mycket motstånd bland A-förarna. Det är ganska många B-förare och det är kul. Klart att det är en målsättning att gå upp i A men frågan är vad jag ska köra då.

Satsningen är av ekonomiska skäl på hobbynivå.

– Jag hade gärna kört en snabbare bil men jag har säkert lika roligt som de andra ändå, resonerar Lindh.

Det färska samarbetet med Brobytjejen Frida Olofsson fick bästa tänkbara start.

– Jag ville väldigt gärna ha med en tjej som kartläsare. Så hittade jag Frida och vi kände inte varandra sedan tidigare även om vi är klubbkamrater. Jag har inte tränat eller kört med henne men det gick ju jättebra direkt. Det är viktigt med kemin, att man känner sig trygg med varandra, för man är ju väldigt utsatt när man kör.

Annons

Efter pangstarten i Hörby siktar Viktoria på att fortsätta i samma stil.

– Vi ska hålla uppe tempot. Ibland har jag kunnat vara lite seg, jag har kanske inte känt mig så trygg på förstasträckan. Men nu gick det så bra och då blir man sporrad av det.

Asfaltsspecialisten Lindh gör sin femte start i Hässleholms GP. Hennes första besök på Garnisonen 2011 slutade med vattenplaning, en rammad grind och monsterkrasch. 2013 nitade hon en stolpe.

– Men den la sig fint och jag körde över den utan att det syntes något på bilen, säger Viktoria som ändå har flest fina minnen från banan.

– Det är en av de roligaste banorna under året. Just för att det är ett varvlopp och att man kan förbättra sig. Plus att det är hemmatävling med mycket publik. Och så är det en väldigt rolig bana – även om jag helst hade tagit den åt andra hållet, skrattar hon.

bild 1/2
Den svarta Golfen med dödskalleflaggan i antennen. Den fick Viktoria Lindh på Sweden Rock. Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Som ett sätt att växa i sporten kan Viktoria Lindh tänka sig att köra asfaltstävlingar i Danmark.       Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Den svarta Golfen med dödskalleflaggan i antennen. Den fick Viktoria Lindh på Sweden Rock. Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Som ett sätt att växa i sporten kan Viktoria Lindh tänka sig att köra asfaltstävlingar i Danmark.       Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Fakta:

Fakta

Namn: Viktoria Lindh.

Ålder: 33 år.

Bor: Malmö.

Familj: Maken Tord och sonen Eric, ett och ett halvt år.

Gör: Marknadschef på Assa Abloy Entrance Systems Export.

Klubb: Hässleholms Motorklubb.

Aktuell: Kör Hässleholms GP i sin svarta dödskalleflaggade Golf.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons