Annons

Marken gungar i MP

Le­da­re Om Åsa Romson, kan­ske ock­så Gus­tav Fri­do­lin, tvingas avgå som språk­rör är ännu oklart. Kaoset fort­sätter inom Mil­jö­par­ti­et.
Opinion • Publicerad 4 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Det dröjer ännu nå­gra dagar in­nan val­be­red­ningens för­slag till språk­rör kommer. Men för­sla­get blir inte sä­kert kon­gressens be­slut. Re­volter har hänt ti­digare.

Det var nog inte den här ut­vecklingen Gus­tav Fri­do­lin och Åsa Romson hade fö­re­ställt sig när de ställde sig på press­kon­fe­rensen och för­kla­rade att de­ras platser stod till val­be­red­ningens för­fogande. Att det är så in­för var­je kon­gress nämnde de inte, men ut­spelet när val­be­red­ningen re­dan var klar med sitt ar­be­te startade nya dis­kus­sioner inom par­tiet, dis­kus­sioner som ef­ter de senaste vec­kornas kaos i par­tiet nu kan leda till att åt­min­sto­ne Åsa Romson, kan­ske ock­så Gus­tav Fri­do­lin, tvingas lämna sina upp­höjda po­si­tioner.

Annons

Men de ger sig inte utan kamp, även om Åsa Romson i går för­kla­rade att om val­be­red­ningen fö­re­slår nå­gon an­nan drar hon sig ur striden. Då hade hon just fått en ar­ti­kel pub­li­cerad i Dagens Nyheter, där hon för­kla­rade att åtta av tio val­löf­ten på mil­jö­om­rå­det är på väg att infrias. Just kri­tiken för att ha svikit i mil­jö­frå­gorna har hon haft emot sig. 1 maj hade hon ock­så i Af­ton­bla­det utlovat att hon i den ny­start som par­tiet be­höver ska driva mil­jö­frå­gorna ef­ter ”en ny prin­cip”.

Ock­så Gus­tav Fri­do­lin har fört ”val­kam­panj”. I den egna val­kretsens lo­kal­tid­ning Kristianstadsbladet skrev han på val­borgs­mäs­so­af­ton om att ”Mil­jö­par­ti­ets ny­start växer un­der­i­från”. Han verkar allt­så med­ve­ten om kri­tiken för att makten samlats i allt­för stor grad hos stats­råden.

Åsa Romsons till­kor­ta­kom­man­den och för­vir­rade kom­men­tarer är väl kända, lik­som hen­nes låga för­troende i olika mät­ningar. Sam­ti­digt är Gus­tav Fri­do­lin hu­vud­an­sva­rig för de­bac­let med sin nära vän Meh­met Ka­plan och har fått se sina för­tro­en­de­siff­ror rasa.

Så kan­ske blir re­sul­tatet att båda, i jäm­ställd­hetens namn, tvingas avgå. Det blir ock­så ett val av kurs. Om Carl Schlyter blir nytt språk­rör kan MP knappast fort­sätta i rege­ringen. Då blir MP:s kaos Löfvens pro­blem.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons