Annons

GMO-mur­bräc­kan

Ledare Skillnader mellan EU och USA om bland annat GMO gör det svårt att enas om ett handelsavtal (TTIP).
Opinion • Publicerad 6 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

En­ligt läc­kta do­ku­ment från Green­peace pla­nerar USA att an­vända fri­han­dels­av­talet mel­lan USA och EU (TTIP) som mur­bräc­ka för att föra in GMO-pro­dukter i Eu­ro­pa, och dess­utom öp­pna för od­ling av GMO-grö­dor.

EU:s lag­stiftning och pro­cesser för god­kännande av im­por­terat GMO-fo­der har länge hindrat ame­ri­kansk jord­bruks­ex­port, men ock­så de ame­ri­kanska bio­tek­nik­fö­re­tagens möj­lig­heter att ta sig in på den eu­ro­pe­iska mark­naden. Mot­ståndet mot od­ling av GMO-grö­dor är mas­sivt i många eu­ro­pe­iska länder, fram­för allt hos mil­jö- och kon­su­ment­or­ga­ni­sa­tioner. Det riktas ock­så kri­tik mot att för­hand­lingarna om TTIP sker bak­om stängda dörr­art. EU-kom­mis­sionens chefs­för­hand­la­re för TTIP, Ig­na­cio Garcia Bercero, me­nar att på­stå­en­dena från Green­peace är fel­ak­tiga, och EU:s han­dels­kom­mis­sio­när Ce­ci­lia Malm­ström uttalar att ett han­dels­av­tal inte kommer att ändra vår lag­stiftning om GMO.

Annons

I dags­lä­get råder stor brist på goda ex­em­pel på GMO-tek­nik. I Syd­ame­ri­ka och USA breder enorma mo­no­kul­turer ut sig av så kallade ”Roundup rea­dy crops”, grö­dor som tål att be­sprutas med Roundup. Det är inte bara för­ödan­de för land­skapet, utan främst för bio­lo­gisk mång­fald.

Ur ett glo­balt per­spek­tiv är det inte till­gången på mat som är det stora pro­blemet. Det pro­du­ceras idag ka­lo­rier för att för­sörja 12-14 mil­jarder män­ni­skor en­ligt UNC­TAD, FN:s or­gan för in­ter­na­tio­nell han­del. GMO-tek­nikens på­stådda nyc­kel­funk­tion bleknar i jäm­fö­rel­se med nya pro­tein­käl­lor, nya od­lings­me­toder och just ökade han­dels- och trans­port­möj­lig­heter.

USA och EU vill själv­klart båda se ökat väl­stånd och fler ar­be­ten, vil­ket är han­dels­av­talets syf­te. Jord­bruket blir pro­ble­ma­tiskt med tan­ke på lag­stiftningen kring till ex­em­pel GMO. I USA är 88 pro­cent av all majs och 94 pro­cent av all soja gen­mo­di­fie­rad – själv­klart vill USA:s jord­bruks­in­du­stri utöka mark­naden för des­sa pro­duk- ter. Det är svårt att inte be­trakta TTIP som ett verk­tyg.

Adam Ar­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons