Annons

Forskningen tog honom till USA

Personligt Forskningen förde honom långt från Slättaröd.
Personligt • Publicerad 10 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Christian Lood beskriver sin uppväxt som idyllisk. Redan tidigt väcktes intresset för forskning hos båda tvillingarna.

– Vi kategoriserade saker och ting, som antalet bilar vi mötte på väg till Hässleholm. Allt dokumenterades. Vi var ofta ute i naturen och förde bok på insekter och djur vi stötte på. Vi antecknade deras utseende, var vi hittat dem, om de kunde flyga, simma, gånghastighet.

Annons

Musik var ett annat stort intresse som bröderna delade. De spelade tillsammans i Röke blås och med sin trombon spelade Christian även i Ungdomsorkestern, Trombonensemblen, Storbandet och Swängthian.

– För mig har det alltid varit berikande att beröra och glädja andra genom musiken.

Tyvärr blir det inte så mycket tid över till spelandet numera.

– Det står högst upp på önskelistan, men det är deprimerande att inse hur mycket av läppstyrkan och kontrollen som har gått förlorad under de senaste åren.

Christian Lood har funnit sig väl tillrätta i Seattle och han uppmärksammades tidigare i år nationellt och internationellt för sin forskning om cellernas kraftverk, mitokondrierna.

– Kortfattat beskrev jag hur de spelar en avgörande roll för att orsaka inflammation och göra våra immunceller till rebeller som angriper vår egen kropp och därigenom bidrar till den reumatiska sjukdomen SLE.

Det tog tre år att färdigställa studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.

De flesta dagar är Christian i labbet på universitetet strax innan 6 på morgonen och beger sig hemåt vid 17.30. Halva tiden sysslar han med laborationer, resten med möten samt datorarbete för att hålla sig uppdaterad om fältet och få uppslag till nya idéer.

Även om han saknar sin familj och vännerna, så ser han det inte som troligt att han kommer återvända till hembygden inom en snar framtid.

– Vad som händer efter min treåriga anställning här i Seattle beror på familjesituationen och arbetsmöjligheter i USA och Sverige. Det är viktigt för mig att etablera mig som en auktoritet inom mitt fält. Fast på ett personligt plan känns det viktigt att hitta någon att dela livet med.

Annons

I ett nytt land får man ge och ta. Traditioner från hemlandet byts ut mot nya.

– Även om de skippar några av våra svenska högtider, som lucia och Valborg, så ersätts de med andra amerikanska, som Halloween, Memorial Day och Thanksgiving. Deras nationalfirande är också spektakulärt, även om det alltid var trevligt att bege sig till Hembygdsparken och spela med Röke blås.

Är du – eller någon annan i släkten – från våra trakter men bor och arbetar någon annanstans i världen? Tipsa oss gärna, så kanske du kan berätta om ditt liv i vår serie ”Jorden runt”.

Skriv till: personligt@nsk.se

bild 1/8
Utsiktstornet Space Needle är 184 meter högt och observationsdäckets diameterbredd mäter som mest 42 meter.
Privat bild
Christian Lood, 31 år från Slättaröd, arbetar numera som forskare på University of Washington i Seattle, USA. 
Privat bild
Seattle ligger i nordvästra USA, nära gränsen till Kanada. 2015 bodde det 668 342 invånare i staden. ”The Space Needle” är ett av västkustens mest berömda landmärken. 
Privat bild
Här har Christian Lood sin arbetsplats, på University of Washington.
PRIVAT BILD
Mörkrädda insekter, getingen släktingar och snabbfotade kryp; redan som barn studerade och antecknade Christian och Rolf Lood allt om de insekter de lyckades fånga in.
Mycket av staden är byggd kring vatten och kuperade backar. Här är Lake Union. 
Privat bild
Staden präglas av amerikaner som går med sina termosar och dricker kaffe och det var i Seattle som Starbucks grundades. 
Privat bild
Space Needle lyser upp Seattle nattetid. Staden har många smeknamn som exempelvis The Emerald City, Queen City och The City of Goodwill. 
Privat bild
Utsiktstornet Space Needle är 184 meter högt och observationsdäckets diameterbredd mäter som mest 42 meter.
Privat bild
Christian Lood, 31 år från Slättaröd, arbetar numera som forskare på University of Washington i Seattle, USA. 
Privat bild
Fakta:

Profilen

Namn: Christian Lood, 31 år

Familj: Föräldrar (Slättaröd och Bjärnum) samt tvillingbror i Lund. Många släktingar bor i Vinslöv, Bjärnum och Hässleholm med omnejd.

Bor: Seattle, USA

Gör: Forskare på University of Washington

Bakgrund: Växte upp på bondgård i Slättaröd, gick grundskola i Bjärnums skola. Därefter gymnasiet med naturvetenskaplig inriktning på Hässleholms tekniska skola. Biomedicinsk utbildning i Lund och tog magisterexamen 2007, därefter doktorandstudier vid Lunds universitet. Hans doktorsavhandling beskrev grundläggande principer om varför immunförsvaret ibland upplever kroppens egna molekyler som främmande och angriper inifrån. Detta förlopp kan leda till autoimmuna sjukdomar, där Christian fokuserade på SLE, systemisk lupus erythematosus. Efter doktorandtiden fick han anslag för att stanna som postdoktor i Lund och driva forskning kring hjärt-kärlsjukdom vid reumatisk sjukdom, under ett år. Efter tre år som gästforskare i Seattle har han tackat ja till en treårig tjänst som assistant professor i medicin på University of Washington.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons