På onsdagen gjorde polisen ytterligare ett tillslag mot mc-klubben La Familia i Finja. Den här gången hittade polisen sprit och narkotika. ARKIVBILD/ROBERT ROLF

De utmanar Hells Angels

HÄSSLEHOLM Hells Angels är inte enda gänget som etablerat sig i Hässleholmsområdet. Sedan en tid har även rivaliserande La Familia en avdelning i Finja.
– Man kan se det som en markering från Hells Angels sida att de etablerar sig i Hässleholm, säger Patrik Andersson på polisens underrättelseenhet.

La Familia kanske inte är lika välkända för allmänheten som Hells Angels, men polisen har stenkoll på dem.

– Flertalet av deras medlemmar kommer från Syndicate Legions och Outlaws som har varit stora i Hässleholm och Kristianstad, så att de nu etablerat sig där är inte så konstigt. Men det är många som kommer och går där, de är lite av wannabees, säger Patrik Andersson som är kommissarie på polisens underrättelseenhet.
Han säger också att det finns en viss rivalitet mellan Hells Angels och La Familia.

Läs mer: Hells Angels på plats i Hässleholm

– Det är mycket med territoriella gränser, och att den ene inte ska in på den andres område. Det har varit på tal en tid, och man kan se det som en markering från Hells Angels sida att de etablerar sig i Hässleholm nu, säger Patrik Andersson.
Enligt honom har några av de Hells Angels-medlemmarna som tidigare tillhört Helsingborgsavdelningen flyttat till Hässleholm eftersom de kommer från området. Organisationen i Hells Angels är också mycket starkare än i La Familia som är mer löst sammansatt menar Patrik Andersson, vilket kan påverka utvecklingen gängen emellan.

Kan det vara så att La Familia försvinner från Hässleholm nu när Hells Angels kommit hit?
– En sån utveckling är inte alls omöjlig skulle jag vilja säga. Men sen vet man aldrig, det kan dyka upp något annat gäng, säger Patrik Andersson som inte vill gå in på hur många medlemmar som är knutna till de båda gängens avdelningar i Hässleholm.

Medan Hells Angels håller en mer undanskymd tillvaro så är La Familia betydligt mer öppna med sin hemvist i Sko-Pers före detta lokaler i Finja.

Ska allmänheten känna någon oro med två rivaliserande gäng så nära varandra, det skiljer bara sju kilometer mellan dem?
– Nej, det tycker jag inte. Med tre, fyra undantag har alla deras uppgörelser gjorts mellan gängen. Och helst av allt vill de inte ha några uppgörelser sinsemellan för då vet de om att polisen oftast får mer resurser, säger Patrik Andersson.

×