Annons

Ka­ta­lansk ut­brytning käns­lig fråga i Spa­ni­en

Opinion När Ka­ta­lo­ni­ens ”ut­ri­kes­mi­nis­ter” nu är i Sve­ri­ge mär­ks spräng­kraften.
Opinion • Publicerad 18 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Brexit är frå­gan för dagen i i eu­ro­pe­isk po­li­tik. Om Stor­bri­tan­ni­en lämnar EU skulle det leda till stora eko­no­miska pro­blem för Stor­bri­tan­ni­en – och för EU – en­ligt de flesta be­räk­ningar. En ny skotsk folk­om­röstning om att bryta sig ur Stor­bri­tan­ni­en för att skot­ta­rna ska kun­na stanna i EU väntas ock­så.

Min­dre de­batt har det på senare tid varit – utan­för Spa­ni­en – om Ka­ta­lo­ni­ens vilja att ­bryta sig ut ur Spa­ni­en. När Ka­ta­lo­ni­ens ”ut­ri­kes­mi­nis­ter” nu är i Sve­ri­ge mär­ks dock spräng­kraften.

Annons

Det ryktas att spanska ut­ri­kes­de­par­te­mentet har pro­te­sterat hos den svenska rege­ringen mot att den ka­ta­lanske ”ut­ri­kes­mi­nis­tern” är här, men det för­nekas från am­bas­saden. Nå­got of­fi­ci­ellt mot­tagande får han inte hel­ler, men han ska tala på ett möte som Ut­ri­kes­po­li­tiska in­sti­tutet ordnar.

När de par­tier i Ka­ta­lo­ni­en som vill att Ka­ta­lo­ni­en ska bli ett eget själv­stän­digt land fick ma­jo­ri­tet i del­stats­par­la­mentet för­ra året – men inte ma­jo­ri­tet i be­folkningen – in­ledde den rege­ring som så små­ning­om kun­de bildas en pro­cess som ska leda till först en folk­om­röstning om själv­stän­dig­het och se­dan, kan­ske, en självständighetsförklaring.

Den­na fråga har bloc­kerat möj­lig­heterna att bilda en ny spansk rege­ring i Madrid, och där­för blir det snart ny­val till det spanska par­la­mentet, bara nå­gra må­nader ef­ter det senaste.

Det bästa kan­ske skulle vara att låta ka­ta­lanerna pre­cis som skot­ta­rna få rösta nej till själv­stän­dig­het.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons