Annons

Väntar en skatte­re­volt?

Krönika Den grund­läg­gan­de för­ut­sättningen för vil­ket skat­te­ut­tag som ac­cep­teras handlar rim­li­gen om en mer kon­kret fråga: vad får man för pengarna?
Opinion • Publicerad 21 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Hur kan skatterna vara så höga i Sve­ri­ge utan att det sker nå­gon skatte­re­volt? Oav­sett vad man själv tyc­ker om vil­ken skat­te­ni­vå som är lämp­lig så är det en in­tres­sant och be­fo­gad fråga. Skat­te­ut­taget i Sve­ri­ge är bland de största i världen. Hur har det kun­nat bli möj­ligt?

Ett svar på frå­gan är att skatten dras med så­dan ad­mi­nist­ra­tiv smi­dig­het att man knappt mär­ker när det sker. In­gen myn­dig­het har en­ga­ge­rat sig i för­enklings­ar­be­te med så­dan kraft som Skat­te­ver­ket.

Annons

Förr in­ne­bar de­kla­ra­tionen en helg med kvit­ton och ve­ri­fi­ka­tioner ut­bredda över hela mat­sals­bordet. i dag är det för de flesta inte myc­ket mer än ett SMS om att alla färdiguträknade siff­ror stämmer. Skat­te­ut­taget sker med en au­to­ma­tik som inte in­bjuder till upp­märk­sam­het.

Men den grund­läg­gan­de för­ut­sättningen för vil­ket skat­te­ut­tag som ac­cep­teras handlar rim­li­gen om en mer kon­kret fråga: vad får man för pengarna?

Skatten är med­lems­av­giften i sam­häl­let. Att av­giften är ofrån­kom­lig är lätt att be­gripa, men är fö­re­ningen väl­skött och står av­giftens stor­lek i pa­ri­tet med de för­måner som med­lem­skapet er­bjuder? Håller tjänsterna så god kva­li­tet att man inte be­höver köpa dem pri­vat – fun­gerande äld­re­om­sorg, barn­om­sorg, en bra skola och en på­lit­lig sjuk­för­säkring? Är kost­naden via skatt­se­deln rim­lig? Det är en en­kel ek­va­tion som be­sluts­fat­ta­re på både kom­mu­nal och stat­lig nivå nu be­höver hålla i min­net.

I dagarna rap­por­terade Sydsvenskan om den eko­no­miska av­grund som har öpp­nat sig un­der Mal­mö stads fötter. Re­vi­sions­by­rån PWC har gjort be­räk­ningar av vil­ka åt­gärder som krävs för att få den kom­mu­nala ekonomin i ba­lans fram till 2030. Det handlar om bru­tala in­grepp. Om allt tas på skatt­se­deln be­hövs en skat­te­höj­ning på hela 6,41 kro­nor, en enorm hö­jning som in­gen SMS-de­kla­ra­tion i världen kan sminka upp. Folk skulle flytta från staden i så fall, be­dömer Mal­mös eko­no­mi­di­rek­tör Jan-Åke Tro­eds­son.

Mal­mö be­skrivs ibland som en svensk ka­na­rie­få­gel, en ti­dig in­di­ka­tor på ut­veck­lings­trender. I va­rierande grad syns den akuta kost­nads­ut­veck­lingen på kom­mu­nal nivå i hela landet. Sve­ri­ges Kom­muner och lands­ting har gjort be­räk­ningar som pekar mot att skat­te­höj­ningar på nä­rmare två kro­nor per hund­ra­lapp kan bli nöd­vän­diga re­dan år 2019. Nu väntar bis­tra tider.

När väl­färds­staten ex­pan­derade un­der ef­ter­krigs­ti­den kom­bi­nerades de snabbt stigande skatterna med ett allt mer om­fat­tan­de of­fent­ligt ser­vice­ut­bud. Åsikterna går för­stås isär om vil­ken om­fattning som är lämp­lig, men det fanns ändå en kopp­ling mel­lan hög­re med­lems­av­gifter i sam­häl­let och ett större er­bjudande till med­lemmarna.

Ut­vecklingen som nu väntar ser ut att vara av rakt mot­satt slag. De be­fint­liga väl­färds­funk­tionerna blir allt mer över­be­lastade och allt dyrare att un­der­hålla. Så långt man vågar kommer kost­nads­ök­ningarna att tas ut via skatten.

Att ge­nom­fö­ra stora ef­fek­ti­vi­se­ringar i en re­dan täm­li­gen slim­mad verk­sam­het blir svårt. Då väntar känn­bara ned­drag­ningar i ut­budet i stället. Kom­bi­na­tionen in­ne­bär ännu hög­re skatter för att fi­nan­siera ett ser­vice­ut­bud som blir allt mer ned­skalat och un­der­fi­nan­sie­rat. Det är bäddat för bråk.

Peter San­tes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons